Verkiezingsdebat over de toekomst van de cultuur in Brabant: bezuinigingen?

Op woensdag 15 maart 2023 gaan de stembussen weer open voor de verkiezing van leden voor Provinciale Staten van Noord-Brabant voor de bestuursperiode 2023-2027. De uitkomst van de verkiezingen gaat ook bepalen hoe het beleid eruit gaat zien op het gebied van cultuur en erfgoed. Op woensdag 15 februari gaat de sector in debat met de politici.

door Emmanuel Naaijkens

Wat is de toekomst van de cultuur in Noord-Brabant? Wellicht dat daar wat meer duidelijkheid over komt tijdens het provinciaal verkiezingsdebat in de LocHal in Tilburg. Dat is een initiatief van Kunstloc Brabant, de Kunst van Brabant en DOKc. Deze organisaties vinden het belangrijk dat bestuurders en statenleden in gesprek blijven met het culturele veld. En dat alle makers, instellingen en mogelijkmakers in de Brabantse culturele sector hun verhaal, hun vragen, hun zorgen en hun suggesties kwijt kunnen aan de provinciale politici.

Provincies hebben een belangrijke rol in het cultuurbestel en de provincie Noord-Brabant heeft die rol altijd stevig ingevuld, aldus de organisatie. ‘De bijdrage van de provincie heeft Brabant een stevige culturele positie in het land opgeleverd. Het is dus belangrijk dat de nieuwe en herkozen statenleden goed beslagen ten ijs komen als ze zich bezig gaan houden met de invulling van het cultuurbeleid voor de komende jaren.’

‘Ars long vita brevis’. De kunst is lang, het leven is kort. Een bekend gezegde van de Romeinse wijsgeer Seneca. Tegenover de vergankelijkheid van de mens staat de eeuwigheid van kunst en cultuur. Dat komt mooi samen in dit beeld. Een onbekende kunstenaar (?) rijdt in Breda rond op een fiets met twee fietstassen waarop met tape het woord ‘kunst’ is geplakt. Die fiets is van het merk Locomotief, een degelijk rijwiel dat al decennia uit het Nederlandse straatbeeld is verdwenen. Behalve dit bijzondere exemplaar: Velocitas longa.  Foto > Emmanuel Naaijkens / beeldwerking Hans Lodewijkx

Roerige bestuursperiode

Noord-Brabant heeft politiek gezien een roerige bestuursperiode achter de rug. Na de verkiezingen in 2019 trad een college van Gedeputeerden aan dat de steun had van VVD, D66, PvdA, CDA en GroenLinks. Een jaar later klapte dat college en kwamen er nieuwe bestuurders gesteund door VVD, FvD, CDA en Lokaal Brabant. Ook dat college hield het maar een jaar vol. En dus keerde er een college terug in de oude samenstelling. 

Maar door het ‘tussencollege’ was er wel een fundament gelegd voor een nieuw beleid waarbij cultuur en erfgoed beleidsmatig werden samengevoegd met sport en vrije tijd. [Zie: De Kunst van Brabant heeft gemengde gevoelens bij nieuw cultuurbeleid provincie]. Bovendien zou er vanaf 2024 fors bezuinigd moeten worden. De cultuursector protesteerde tevergeefs bij het Provinciehuis.

De organisatie van het verkiezingsdebat heeft drie hoofdthema’s geformuleerd:

  • Maken in Brabant – over het makersklimaat in Brabant, over ruimte en vernieuwing, over culturele organisaties en instellingen.
  • Kunst heeft de toekomst – over verbeeldingskracht die nodig is om ons een toekomst voor te stellen, over het belang van kunst en cultuur voor andere domeinen.
  • Kunst en cultuur voor alle Brabanders – over educatie en participatie, de sociale basis, over diversiteit en inclusie, en over het publiek voor kunst en cultuur.

Tot nu toe hebben de volgende politieke partijen toegezegd bij het verkiezingsdebat aanwezig te zijn: D66, ChristenUnie/SGP, Volt, FvD, SP, CDA, GroenLinks, Lokaal Brabant, Alliantie (sympathisanten van kamerlid Omtzigt), VVD en PvdA. De presentatie van de avond is in handen van performer en programmamaker Sophie Stravens. Tijdens de avond zijn er optredens van Zeno en Joshua Snijders. Het debat begint om 19.30 uur, aanmelden via onderstaande link.

www.kunstloc – verkiezingsdebat

De redactie van Brabant Cultureel destilleerde uit de verkiezingsprogramma’s de standpunten van de politieke partijen ten aanzien van kunst/cultuur en erfgoed. Het overzicht is te lezen via deze link

Lees ook op Brabant Cultureel:
Bezuiniging geschrapt, tweede ronde voor culturele impulssubsidie in de maak


Steun in Provinciale Staten voor bezuiniging op cultuur


‘De provincie laat het afweten bij subsidie voor bibliotheekwerk in Brabant’


Provincie legt Kunstloc Brabant een bezuiniging op van 1,2 miljoen


Cultuurwereld Noord-Brabant in rep en roer: halvering subsidieregeling provincie


Gedeputeerde Spierings: culturele sector niet zonder kleerscheuren door deze crisis

© Brabant Cultureel 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *