Rechtszaak over grote Brueghel-expositie in Het Noordbrabants Museum 

Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch staat vanaf zaterdag 30 september in het teken van vijf generaties van de schildersfamilie Brueghel. Musea en verzamelaars uit binnen- en buitenland lenen werken uit om deze bijzondere expositie mogelijk te maken.

Of de tentoonstelling ook daadwerkelijk te zien is, is nog een vraag. Kunsthistoricus Jaco Rutgers uit Tilburg is naar de rechter gestapt en eist dat de expositie wordt geannuleerd. Ook wil hij dat een toegezegde vergoeding van 25.000 euro wordt uitbetaald. Dat schrijft het Brabants Dagblad in haar editie van zaterdag 5 augustus. Volgens de krant is het idee om de werken van de Breughelschilders, en aanverwanten, bijeen te brengen van hem afkomstig. Aanvankelijk was Rutgers betrokken bij de uitwerking van zijn plan, maar na de komst van de nieuwe directeur Jacqueline Grandjean in juli 2022 zou hij op een zijspoor zijn gezet. 

Uit mails die het Brabants Dagblad heeft ingezien blijkt volgens de krant dat het museum heeft besloten de verantwoordelijkheid voor de organisatie bij de (nieuwe) conservator oude kunst van het museum te leggen. De kunsthistoricus noch de museumdirecteur willen tegenover de krant inhoudelijk reageren op het geschil. Wanneer de zaak dient is nog niet bekend. 

Boerenbruiloft in de open lucht van Pieter Brueghel de Jonge. Foto > Wikimedia Commons

Op de expositie zijn ongeveer tachtig werken te zien van telgen uit de familie Brueghel. Het museum wil met Brueghel, de familiereünie een van de meest befaamde dynastieën in de West-Europese kunst tussen 1550 en 1700 herijken. De verbanden tussen de generaties worden onder de loep gelegd. En voor het eerst komen er spotlights te staan op de vrouwen in de verschillende generaties Brueghel. Zo gaat onder meer de aandacht uit naar Mayken Verhulst, die wordt beschouwd als de onzichtbare matriarch van de familie. 

Ook aan bod komen Anna Maria Janssens en Clara Eugenia Brueghel en hun netwerken in het artistieke milieu van Antwerpen. Het museum toont onder meer werken van Pieter Bruegel de Oude, Jan Brueghel de Oude, Jan Brueghel de Jonge, Jan van Kessel de Oude en David Teniers de Jonge. 

De expositie duurt van zaterdag 30 september 2023 tot en met zondag 7 januari 2024. (en)

Het Noordbrabants Museum

Lees ook op Brabant Cultureel:
Het Noordbrabants Museum pakt uit met grote Brueghel-expositie 
Jacqueline Grandjean nieuwe directeur van Het Noordbrabants Museum

Reacties (3)

 1. Karl Tax schreef:

  L.S.
  De tentoonstelling is schitterend, heb hem gisteren met echtgenote bezocht!
  Waarschijnlijk is de onenigheid bijgelegd en ik hoop derhalve dat ook hier een oplossing is gevonden. Heet het niet ‘Ere wie(n) ere toekomt?‘ Tot vreugd‘ van anderen…

 2. Jeroen van Dijk schreef:

  Onenigheid doet de kassa rinkelen

 3. Hetty Palland schreef:

  Gisteren vanaf Harderwijk naar Den Bosch gereden voor de tentoonstelling. Mooi ingericht en prachtige werken te bewonderen. Jammer dat er geen uitgebreide audiotour beschikbaar was. De app werkte niet, dus geen achtergrondinformatie. Dan mis je veel. En diegene die de vragen voor de kinderen heeft bedacht, moet toch eens goed gaan nadenken…wie is de grootste roddeltante in jullie familie?? Niet echt een pedagogische binnenkomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *