Jacqueline Grandjean nieuwe directeur van Het Noordbrabants Museum

Jacqueline Grandjean is benoemd tot directeur-bestuurder van Het Noordbrabants Museum. Met ingang van 1 juli 2022 volgt zij Charles de Mooij op, die na vijftien jaar als directeur terugtreedt.

Voorzitter Eric van Schagen van de raad van toezicht over de benoeming van Jacqueline Grandjean: “Het vinden van een goede opvolger voor Charles de Mooij was geen eenvoudige opgave. Maar wij waren verheugd te constateren dat we een keuze konden maken uit een aantal zeer goede kandidaten. Het Noordbrabants Museum blijkt uitdagend te zijn.” Van Schagen noemt Jacqueline Grandjean iemand die in staat is om een breed publiek aan het museum te verbinden.

Jacqueline Grandjean is de nieuwe directeur van Het Noordbrabants Museum. Foto > Viorica Cernica

Jacqueline Grandjean (Nijmegen, 1968) studeerde film- en kunstgeschiedenis in Amsterdam en voltooide The Getty Institute for Museumleaders in de Verenigde Staten. Na opdrachten voor het Stedelijk Museum, Rijksmuseum en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem was zij conservator in het Amsterdam Museum.

Van 2012 tot 2021 was Jacqueline Grandjean directeur van de Oude Kerk in Amsterdam, die onder haar leiding uitgroeide tot een van de nieuwste kunstmusea van Nederland. In 2021 werd Grandjean benoemd tot artistiek directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daar vertrok ze na enkele maanden vanwege een verschil van inzicht over het beleid. 

Grandjean is kernlid van de Sociaal Creatieve raad, die de overheid adviseert op gebied van verandering, cultuur en sociale vraagstukken. 

Jacqueline Grandjean over haar benoeming: “De kunst van de Zuidelijke Nederlanden spreekt tot de verbeelding van velen en zeker tot die van mij. Er is in Het Noordbrabants Museum ruimte voor een spectaculaire programmering, dichtbij mensen; er kan hier iets verrassends gaan gebeuren. De veelzijdige collectie, het prachtige museumcomplex en een gemotiveerde organisatie vormen de stevige fundamenten die Charles de Mooij achterlaat.” (en)

Lees ook op Brabant Cultureel:
Charles de Mooij stopt als directeur van Het Noordbrabants Museum

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *