Het Noordbrabants Museum pakt uit met grote Brueghel-expositie 

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch pakt in het najaar van 2023 uit met een grote tentoonstelling over vijf generaties Brueghel. Er zullen ongeveer tachtig werken te zien zijn van telgen uit de familie Brueghel.

Het museum wil met Brueghel, de familiereünie een van de meest befaamde dynastieën in de West-Europese kunst tussen 1550 en 1700 herijken. De verbanden tussen de generaties worden onder de loep gelegd. En voor het eerst komen er spotlights te staan op de vrouwen in de verschillende generaties Brueghel. Zo gaat onder meer de aandacht uit naar Mayken Verhulst, die wordt beschouwd als de onzichtbare matriarch van de familie. Zij was een van de beroemdste kunstenaars van haar tijd, een zakenvrouw, lerares, schoonmoeder en grootmoeder van de eerste en tweede generatie.

Jan Brueghel de Jonge, Allegorie op de schilderkunst. Olieverf op koper, circa 1625-1630. JK Art Foundation. Klik op de afbeelding voor een grotere versie in apart venster.

Ook aan bod komen Anna Maria Janssens en Clara Eugenia Brueghel en hun netwerken in het artistieke milieu van Antwerpen. Het museum toont onder meer werken van Pieter Bruegel de Oude, Jan Brueghel de Oude, Jan Brueghel de Jonge, Jan van Kessel de Oude en David Teniers de Jonge. De expositie duurt van 30 september 2023 tot en met 7 januari 2024. (hvw)

www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Reacties (2)

  1. Fons Ramaekers schreef:

    Geachte, we bezochten de erg interessante tentoonstelling.

    Gewoon ter info aan de curator.
    Bij het laatste schilderij viel het me op dat de titel niet overeenstemt met hetgeen er wordt getoond. “Studie van appels, peren, druiven, bramen, een artisjok, asperges en een eikentwijgje.” Op het doek zijn geen druiven afgebeeld maar kerspruim (Prunus cerasifera). Tevens staan er twee takken en een enkele vrucht mispels afgebeeld. Dit fruit werd erg gewaardeerd voor het maken van een lekkere brandewijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *