Kluchtige Paradevoorstelling van Het Zuidelijk Toneel

‘Fünf, sechs, alles Flex’ heet de voorstelling die Het Zuidelijk Toneel speciaal voor de Parade heeft gemaakt, in samenwerking met Club Gewalt. Kluchtig, leuk en lekker, ook wat betreft tekst, geluid en spel.

door Arnold Verplancke

Over de inhoud kunnen we kort zijn. Die schijnt ontleend te zijn aan een komedie van de Oostenrijker Johann Nestroy. Een handige bediende heeft een rijke professorendochter aan de haak geslagen door zich voor te doen als een vastgoedmagnaat. Het tweetal raakt zonder hulp in de huishouding, mede doordat hij zijn handen niet thuis kan houden.

Scène uit ‘Fünf, sechs, alles Flex’ van Het Zuidelijk Toneel en Club Gewalt op de Parade. Foto > Sofie Knijff.

Zij neemt een meisje aan dat liever ‘dancer-slash-performer’ zou zijn. Hij zwicht voor de chantage door zijn oude baas, die nu bankroet is en om een baantje verlegen zit. Ook die wordt aangenomen als ‘personal assistent’. En laten die twee nieuwe werknemers ook nog elkaars oude gelieven zijn. Kortom dubbele bodems aan alle kanten.

De tekst bekt lekker en doet denken aan rap

Een flinterdun verhaaltje, maar de acteurs van Het Zuidelijk Toneel maken er een koddige voorstelling van. Ze duurt een half uurtje, precies mooi voor zo’n tentenfestival als de Parade. ‘Sorry’, klinkt het voortdurend door iedereen. En op de tweede plaats komt toch wel ‘dancer-slash-performer’ als meest gebruikte woord. De tekst bekt lekker en doet soms denken aan rap. Mede door het handige gebruik van autotune klinkt de voorstelling ook nog verrassend muzikaal.

En na een half uurtje lol sta je weer buiten in het vrolijke geroezemoes van de Parade. Daar is altijd iets te doen voor jong en oud.

Scène uit ‘Fünf, sechs, alles Flex’. Foto > Sofie Knijff

Uitgelichte foto > Arnold Verplancke

‘Fünf, sechs, alles Flex’ is nog te zien op de Parade in Eindhoven op zondag 25 en dinsdag 27 juni 2023 om 19.00, 20.15 en 22.00 uur. Daarna verhuist de voorstelling tot begin september mee naar de Parade in De Haag, Utrecht en Amsterdam.

Voorstelling: ‘Fünf, Sechs Alles Flex’. Door Het Zuidelijk Toneel i.s.m. Club Gewalt. Tekstbewerking: Sarah Moeremans, Joep van der Geest, Gillis Biesheuvel. Regie: Sarah Moeremans en Koen van Seuren. Spel: Alicia Boedhoe, Loulou Hameleers, Gerty van de Perre, Wijnand Gomes, Teun Donders. Geluidsontwerp: Robbert Klein. Gezien: première Parade Eindhoven, 24 juni 2023.

www.deparade.nl

© Brabant Cultureel 2023

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *