Theaterfestival de Parade slaat tenten op in Eindhoven

Theaterfestival de Parade is het enige rondreizende theaterfestival ter wereld. Deze zomer slaat het festival weer zijn tenten op in Eindhoven, van vrijdag 21 juni tot en met zaterdag 29 juni 2024. Ook in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam is er een programma van theater, dans, mime en muziek. Speciaal in Eindhoven zijn optredens van artiesten op uitnodiging van cabaretier Theo Maassen.

Cabaretier Theo Maassen heeft comedians uitgenodigd om op treden. Hij staat ook zelf op de planken.

De Eindhovense comedian heeft gekozen voor de Vlaming Wim Helsen en voor Patrick Laureij en Marie Koet. Maassen treedt ook zelf op onder de titel ‘Onbegonnen werk’. Over zijn keuze van zijn collega’s zegt hij op de website van de Parade: ‘Hooggeëerd publiek, wat een eer dat ik mag bepalen wie deze tent bespeelt. Ik vroeg de comedians die de afgelopen tijd het meest indruk op mij maakten. Mensen waar ik mijn hand voor in het vuur steek. Als u het achteraf niks blijkt te vinden, gewoon verhaal komen halen bij mij, ik loop daar ook ergens rond.’

Toernee langs grote steden

De hele tournee van de Parade duurt van 21 juni tot en met 21 september. Op de Parade spelen zo’n tachtig voorstellingen, voor jong en oud in theatertenten. Het merendeel van de voorstellingen zijn speciaal voor het festival gemaakt en alleen op de Parade te zien. De voorstellingen spelen meerdere keren per dag en duren steeds zo’n dertig minuten, waardoor de bezoeker twee, drie of zelfs vier voorstellingen kan zien op een avond. Naast de voorstellingen speelt er iedere avond een live band en voor de jonge bezoekers is er overdag een KinderParade. In Eindhoven en Rotterdam is die KinderParade er alleen in het weekend, omdat daar de zomervakantie dan nog niet is begonnen.

theaterfestival
Theaterfestival de Parade is een sfeervol evenement. Impressies van editie 2023 in Eindhoven. Foto’s > Rieks Holtkamp

De Parade bestaat al meer dan dertig jaar en Tilburg had in 1990 de primeur. In de beginjaren trok het gezelschap nog met tractoren door het land. Later is Tilburg als festivallocatie buiten beeld geraakt. (en)

Het festivalterrein in Eindhoven is naast het Parktheater, aan de rand van het Stadswandelpark.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *