Dialectweek in het teken van ‘het iconische en inclusieve gij’

Van zaterdag 15 april tot en met zondag 23 april 2023 is er volop aandacht voor het woord ‘gij’. Deze Gij-week zet ‘een van de meest iconische en inclusieve woorden in onze Brabantse streektaal, van dialect tot accent’ in de schijnwerpers. Het is een initiatief van ‘Brabanders en hun Taal’, een online dialectgemeenschap die is opgericht door Stichting Brabants, in samenwerking met Erfgoed Brabant.

Op zaterdagmiddag 15 april 2023 komt Brabanders en hun Taal samen in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. Op het programma staan onder meer muziek, lezingen en workshops van prof.dr. Jos Swanenberg, Kristel Doreleijers, Frans van der Meer, Jacques van Gerven, Ramon de Louw en Yoïn van Spijk. Promovenda Kristel Doreleijers en hoogleraar Jos Swanenberg geven bijvoorbeeld een lezing over de vraag of er een toekomst is voor het Brabants.

Van 16 tot en met 23 april plaatst Brabanders en hun Taal dagopdrachten geplaatst op de social media (Facebook, Twitter, Instagram). Deelnemers hebben dertig dagen de tijd om hun antwoord te mailen.

Op donderdag 20 april is er ’s avonds een online lezing over ‘gij’ door Jos Swanenberg en Yoïn van Spijk. ‘Waarom zeggen Brabanders eigenlijk gij in hun dialect? Waar komt dat woord vandaan? En wordt er nog steeds gij gezegd nu de dialecten op hun retour lijken?’

Op zondag 23 april is er een online dialectquiz onder leiding van Yoïn van Spijk en Ramon de Louw. Een gezellig evenement waarbij de bezoeker ook zijn dialectkennis kan testen. Yoïn van Spijk is projectmedewerker dialect bij Erfgoed Brabant en eindredacteur van het kwartaalblad Brabants. Ramon de Louw is liedjesschrijver bij Vandiekomsa en zingt ze vaak ook zelf. (en)

Meer informatie over de Gij-week op de site van Erfgoed Brabant

Lees ook op Brabant Cultureel:
‘Brabants boekske 2023’ weerspiegelt het ontstaan van hedendaags dialect
Nieuw boek Cor Swanenberg over dialect: Brabantse humor is vooral zelfspot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *