Designprijs 2023 Cultuurfonds Noord-Brabant voor ontwerper Manon van Hoeckel

Ontwerper en beeldend kunstenaar Manon van Hoeckel ontvangt de Designprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Volgens de jury zorgen haar ingrepen in bestaande situaties voor een buitengewoon positieve maatschappelijke impact. ‘Manon van Hoeckel levert het cement voor de samenleving’, aldus juryvoorzitter Maarten Hartveldt.

Geboren en getogen in Noord-Brabant, afgestudeerd aan SintLucas en vervolgens de Design Academy Eindhoven, werkt Manon van Hoeckel (1990) vanuit haar studio in Rotterdam aan ‘social design’. Hoe verhouden wij ons tot de ander in een steeds verder individualiserende wereld? Is die ander wel zo anders? Van Hoeckel biedt met haar interventies antwoorden op dit soort vragen, aldus de jury. Met ontwerpen voor sociale processen – even briljant als effectief – die naadloos aansluiten op het dagelijks leven weet zij mensen nieuwe inzichten te bieden en tot elkaar te brengen.

Manon van Hoeckel. Foto > Ilse Wolf

Haar frisse en onconventionele aanpak is succesvol gebleken in vele projecten. Zo bedacht zij een bouwdepot waarmee dak- en thuisloze jongeren in schuldenposities aan hun toekomst kunnen bouwen. Meerdere gemeenten passen deze methode inmiddels toe. Hoe nieuwe publieksgroepen naar het museum te krijgen? Van Hoeckel ontwierp daarvoor Boijman’s Wasserette. Vuile was bood gratis toegang tot Museum Boijmans Van Beuningen. Een grote wasserette op zaal zorgde vervolgens voor verrassende gesprekken tussen wijkbewoners die het museum niet eerder wisten te vinden, sportteams, grootouders met kleinkinderen en andere bezoekers.

Bewoners

In Tilburg was zij vorig jaar betrokken bij het bouwproject Stadsforum in het centrum van de stad. Ze zocht een vijftigtal bewoners in het gebied thuis op om hun mening en hun verhalen te horen en bracht hen vervolgens in contact met bouwvakkers die aan het project werken. In alle ontwerpen van Manon van Hoeckel staat het gesprek centraal. ‘Manon van Hoeckel leert ons om naar elkaar te luisteren’, aldus juryvoorzitter Hartveldt. ‘Zo geeft zij vorm aan verbinding en toont zij telkens weer wat social design kan betekenen voor de grote vraagstukken van deze tijd.’

De prijs, waaraan een bedrag van tienduizend euro is verbonden, wordt op 17 juni 2023 uitgereikt door Commissaris van de Koning Ina Adema die ook voorzitter is van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. (en)

Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant
www.manonvanhoeckel.com

Lees ook op Brabant Cultureel:
Designprijs Cultuurfonds Noord-Brabant uitgereikt aan Bart Hess [2021]
Cultuurprijs 2022 voor tekenaar van absurde strips en cartoons Gummbah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *