Designprijs Cultuurfonds Noord-Brabant uitgereikt aan Bart Hess

De Eindhovense kunstenaar en ontwerper Bart Hess heeft zaterdag 19 juni 2021 de Designprijs 2021 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant in ontvangst genomen. ‘Wie de wereld van Bart Hess betreedt, wordt blijvend geraakt. Voorstellingen zo dicht op de werkelijkheid en er tegelijk zo ver van verwijderd, brengen vervreemding teweeg die onder de huid kruipt’, aldus de jury.

Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Noord-Brabant, reikte de Designprijs uit in Design Museum Den Bosch. Hiermee werd ook de presentatie geopend die daar door Bart Hess is samengesteld. Als gearriveerd ontwerper is de kunstenaar al verschillende keren in Design Museum Den Bosch te zien geweest. Daarom geeft hij een podium aan drie door hem geselecteerde aanstormende talenten: Fransje Gimbrère, Joep Truijen en HIPS (Clémentine Schmidt & Josse Vessies). Net als in het werk van Hess staat bij hen een nieuwsgierige, maar kritische blik op de toekomst centraal. De presentatie is tot en met 19 september te zien.

Zinneprikkelend

Bart Hess (Geldrop 1984) volgde zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven, in de richting ‘Man and Identity’. Met zijn werk begeeft hij zich op het snijvlak van vormgeving, mode en beeldende kunst. Al vroeg in zijn carrière werkt Hess samen met andere ontwerpers, waaronder Nick Knight, Iris van Herpen en Walter van Beirendonck.

Bart Hess, winnaar van de Designprijs, met commissaris van de koning in Noord-Brabant Ine Adema. Hess draagt een zwaard dat symbool staat voor het ‘design gilde’; het is een wisseltrofee. Verder kreeg de prijswinnaar een medaillon overhandigd. Zwaard en medaillon zijn een ontwerp van kunstenaar Ted Noten. Foto > Ilse Wolf

Hess oogst veel internationale lof voor de slijmjurk die hij ontwierp voor Lady Gaga en voor zijn ‘bodysculptures’ voor Nationale Opera & Ballet. ‘Bart Hess doet de wereld versteld staan met zinnenprikkelend en revolutionair design’, stelt juryvoorzitter Maarten Hartveldt. Voor Hess betekent de erkenning veel: ‘Ik vind het heel speciaal om de Designprijs te ontvangen voor het oeuvre dat ik in vijftien jaar tijd heb opgebouwd. Zeker als ik zie wie mijn voorgangers van deze prijs zijn.’

Designprijs

De Designprijs wordt iedere twee jaar toegekend, beurtelings aan een gearriveerd ontwerper (in 2017 aan Piet Hein Eek) en aan een aankomend talent (in 2019 aan Simone Post). De prijs bestaat uit een wisseltrofee: een zwaard dat ontworpen is door kunstenaar Ted Noten. Het zwaard staat symbool voor het ‘design gilde’, waarin Hess is geridderd. Daarnaast ontving hij een door Noten vervaardigd medaillon dat is ingelegd met diamantachtige steentjes die symbool staan voor het betoverende werk van Hess. Tevens is aan de prijs een bedrag verbonden van tienduizend euro. De jury bestond dit jaar uit Maarten Hartveldt, Marleen Hartjes, Katja Lucas, Frans Bevers en Timo de Rijk. (en)

In opdracht van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant maakte filmer Jan Thijssen van Eendracht Films een portret van Bart Hess.

Video van de prijsuitreiking

Lees ook op Brabant Cultureel:
Kunstenaar en ontwerper Bart Hess wint Designprijs 2021

Bart Hess ontwerpt kostuums voor ‘Silver’ van choreografe Nanine Linning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *