Cultuurprijs 2022 voor tekenaar van absurde strips en cartoons Gummbah

Striptekenaar Gummbah, alias Gertjan van Leeuwen, uit Tilburg ontvangt de Cultuurprijs 2022 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Volgens de jury maakt Gummbah zijn lezers wekelijks deelgenoot van een volstrekt eigen wereldbeeld. ‘Gummbah schetst de mens zonder cultivering, in al zijn hilarische onbeholpenheid’, aldus juryvoorzitter Verily Klaassen.

Gummbah is het pseudoniem van Gertjan van Leeuwen (Nieuwaal 1967). Hij woont sinds zijn studie journalistiek in Tilburg, werd al tijdens zijn studie tekenaar en cartoonist en staat vanaf het begin centraal in de groep van ‘Tilburgse absurdisten’ met onder anderen ook Jeroen de Leijer, Ivo van Leeuwen, Lloyd Trumpstein en Frans van der Meer.

Gummbah, pseudoniem van Gertjan van Leeuwen. Foto > Julia de Boer

Gummbah is performer, theatermaker en schilder, maar eerst en vooral striptekenaar en cartoonist. Vanuit zijn Tilburgse zolderkamer werkt hij al decennia aan een immer uitdijend oeuvre. Zijn tekeningen verschijnen onder meer in de Volkskrant en Humo. In zijn werk houdt Gummbah de lezer een spiegel voor aan de hand van personages als Deirdre of Wim Kut. De strips zorgen voor verdeeldheid onder lezers. Er zijn hartstochtelijke fans, maar ook mensen die ervan gruwen.

‘Humor komt in veel soorten en maten’, aldus juryvoorzitter. ‘Gummbah weet ons steeds weer te treffen met observaties en situeringen die alleen uit zíjn pen kunnen vloeien. Die zijn soms behoorlijk oncomfortabel en urgent relativerend. Toch is zijn ontregelende humor precies wat we nodig hebben in ons absurde bestaan.’

De prijs, waaraan een bedrag van tienduizend euro is verbonden, wordt uitgereikt door commissaris van de Koning Ina Adema, die ook voorzitter is van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. Dat gebeurt op een nader te bepalen moment dit jaar. (en) 

www.cultuurfonds.nl/noordbrabant

Lees ook op Brabant Cultureel:
Cultuurprijs 2021 in stilte uitgereikt aan dansgezelschap de Stilte
Cultuurprijs Prins Bernhard Cultuurfonds voor jazzmuzicus Paul van Kemenade
Cultuurprijs Prins Bernhardfonds voor choreografe Pia Meuthen
Prins Bernhard Cultuurprijs voor acteur Frank Lammers
Kunstenaar en ontwerper Bart Hess wint Designprijs 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *