Design Museum Den Bosch uiterlijk in 2030 in nieuw ‘iconisch gebouw’

Design Museum Den Bosch gaat naar een heel nieuw gebouw verhuizen. De verwachting is dat uiterlijk in 2030 een ‘iconisch complex’ kan worden betrokken. Deze nieuwe huisvesting is nodig omdat de organisatie de ambitie heeft om hét designmuseum van Nederland te worden.

Momenteel is het Design Museum in het Museumkwartier in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch gevestigd, onder hetzelfde dak als Het Noordbrabants Museum. Maar de ruimte biedt maar beperkte mogelijkheid om verder te groeien. Het aantal bezoekers groeide van 82.520 (2016) naar 140.794 (2019). Daarna brak de coronapandemie uit en die veroorzaakte voor het Design Museum, net als voor andere culturele instellingen, een dramatische daling in het aantal bezoekers. In 2021 vonden maar 30.562 bezoekers de weg naar het museum aan De Mortel.  De verwachting is dat in 2022 dat aantal verdubbeld zal zijn.

Het Design Museum is nu gevestigd in het Museumkwartier in de historische binnenstad van Den Bosch.

Niettemin voorziet de leiding een goede toekomst voor het Design Museum. Dat optimisme is mede gebaseerd op de recente tentoonstellingen die goed gewaardeerd werden door publiek en kenners. De nieuwbouw van het Design Museum komt in de Bossche Stadsdelta, een deel van de stad dat volop in ontwikkeling is en waar ook kunst en cultuur een nadrukkelijke plek krijgen. 

Architect

De gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch neemt op 31 januari 2023 een definitief besluit over de nieuwbouw waar een bedrag mee gemoeid is van bijna 44 miljoen euro. Als de politiek groen licht heeft gegeven – de verhuizing is vastgelegd in het bestuursakkoord 2022-2026 – is de volgende stap de selectie van een architect en het opstellen van een visie voor het nieuwe museum. Door het vertrek van het Design Museum uit het Museumkwartier ontstaan er ook uitbreidingsmogelijkheden voor Het Noordbrabants Museum. Met het oog daarop heeft de provincie Noord-Brabant het gebouw gekocht voor 14,6 miljoen euro. Het Noordbrabants Museum zit dringend verlegen om meer ruimte vanwege de bruikleen van zo’n 550 kunstwerken van de JF Art Foundation.

Design Museum Den Bosch expositie Screenwear Exploring Digital Fashion. Foto > Ben Nienhuis

Het Design Museum Den Bosch komt voort uit museum Kruithuis en Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch die in hun exposities ook veel aandacht schonken aan naoorlogse en hedendaagse vormgeving en beeldende kunst. In het voorjaar van 2016, besloten raad van toezicht en directie de koers van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch te concentreren op design, in 2018 volgde de naamswijziging. (en)

Er lopen diverse exposities in het Design Museum. Tot en met 26 februari 2023 is Screenwear – Exploring Digital Fashion te zien. 

Lees ook op Brabant Cultureel:
Design Museum Den Bosch laat bezoekers lekker huiveren in het donker van de goths [2022]
Design Museum overschat belang van het nazi design en poetst de terreur weg [2019]
Privécollectie van Jos Koster in langdurig bruikleen naar Het Noordbrabants Museum
[2021]

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *