Privécollectie van Jos Koster in langdurig bruikleen naar Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum en de JK Art Foundation zijn overeengekomen dat de kunstcollectie van deze stichting op termijn als een doorlopend bruikleen naar het museum komt. Het betreft een zorgvuldig opgebouwde collectie, bestaande uit zo’n vijfhonderdvijftig werken uit de periode van 1500 tot heden. Een deel van de werken uit de twintigste eeuw was deze zomer te zien in het Singer Museum in. De verzameling werd opgebouwd door Jos Koster (1946), een ondernemer uit Vught die fortuin maakte met de koffiebranderij De Drie Mollen.

Het persbericht meldt dat het museum met dit bruikleen op termijn de beschikking krijgt ‘over een omvangrijke kunstcollectie van internationale allure’ en haar ‘positie als toonaangevende culturele instelling’ verder kan versterken. De verzameling geldt als een van de belangrijkste particuliere kunstcollecties van Nederland. Het Noordbrabants Museum werkt al vele jaren samen met de JK Art Foundation en exposeerde al sinds 2010 met regelmaat bruiklenen uit deze collectie. De verwerving van de collectie biedt de mogelijkheid om in de toekomst nog aantrekkelijker te programmeren.

Rijke verzameling

De verzameling van de JK Art Foundation bevat kunstwerken uit de zestiende en zeventiende eeuw afkomstig uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Hieronder schilderijen van Jan Brueghel de Oude, Adriaen Coorte, Dirck van Delen, Jan van Goyen, Peter Paul Rubens en Michel Sittow. Daarnaast zijn grote namen uit de eerste helft van de twintigste eeuw goed vertegenwoordigd, zoals Constantin Brancusi, Salvador Dalí, Robert Delaunay, Sonia Delaunay-Terk, Kees van Dongen, James Ensor, Bart van der Leck, Tamara de Lempicka, René Magritte, Amedeo Modigliani, Piet Mondriaan, Constant Permeke en Pablo Picasso. Ook is er werk van hedendaagse kunstenaars als Armando, René Daniëls, Marlene Dumas, Olafur Eliasson, Anish Kapoor, Sol LeWitt en Luc Tuymans.

Van 18 december 2021 tot en met 26 februari 2022 is in Het Noordbrabants Museum de expositie te zien met de titel De ontdekking van het heden. Een selectie van honderd topwerken uit de verzameling van de JK Art Foundation die eerder te zien was in Laren en die ook al is besproken op Brabant Cultureel. (lt)

Frans Ykens
Stilleven met bloemen en fruit ca. 1645-50. olieverf op doek, 234 x 163 cm. Foto Peter Cox. JK Art Foundation.
Jan van Goyen
Stadsgezicht 1648. olieverf op paneel, 97,5 x 67 cm. Foto Peter Cox. JK Art Foundation.
Luc Tuymans
Bibs (slabbetjes) 1995. olieverf op panel, 81,5 x 86 cm. Foto Felix Tirry, courtesy Zeno X Gallery, Antwerpen. JK Art Foundation.
Michael Sittow
Portret van een man met rozenkrans ca. 1520. olieverf op paneel, 33,6 x 22,8 cm. Foto Peter Cox. JK Art Foundation.
Dumas
Naomi Campbell as Maria Magdalena 1996. aquarel en olieverf op papier, 32,4 x 24 cm. Foto Peter Cox. JK Art Foundation.
Jan Brueghel II
Allegorie op de schilderkunst ca. 1630. olieverf op koper, 49 x 77 cm. Foto Peter Cox. JK Art Foundation.
Michaël Borremans
The Ghost II (De geest II) 2008. olieverf op doek, 60 x 70 cm. Foto: courtesy Zeno X Gallery, Antwerpen, Peter Cox. JK Art Foundation.

www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Unieke expositie: Een privécollectie met louter toppers uit de moderne kunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *