Luuk den Hartog eerste winnaar Poëzieprijs Pien Storm van Leeuwen

Pien Storm van Leeuwen (1945-2020) was de bedenker van en de drijvende kracht achter de ‘poosplaatsen’, banken en grote keien op markante plaatsen in het landschap met daarin gegraveerd een gedicht van een dichter uit de regio. De gedichten werden steeds speciaal voor de locatie en de gelegenheid gemaakt. 

Pien Storm van Leeuwen

Na het overlijden van Storm van Leeuwen werd een Stichting Poosplaatsen opgericht met als eerste doel om de gerealiseerde poosplaatsen te onderhouden. Vervolgens kwam al snel het idee om de naam van Pien Storm van Leeuwen ook te verbinden aan een Brabantse poëzieprijs die nu haar naam draagt. Er werd een thema uitgeschreven (vriendschap) en dichters werden uitgenodigd maximaal twee gedichten (van maximaal één A4-tje) in te zenden. De eerste winnaar is nu bekend: Luuk den Hartog (1949) uit Nuenen.

Luuk den Hartog

De prijs bestaat eruit dat een gedicht van hem, gegraveerd in een grote kei, op een poosplaats komt. Naast dichter is Den Hartog ook een verwoed fotograaf. Op de website van PoëzieClub Eindhoven zegt hij daarover: ‟De verstilling, de continue aan- en afwezigheid van de tijd, is herkenbaar in mijn foto’s. De beelden lijken eeuwigheidswaarde na te streven; ze willen het opnemen tegen het vergeten en ze kunnen slecht tegen hun verlies.” (lt)

Eén van de gedichten gecombineerd met beeld van Luuk den Hartog. Meer voorbeelden op de site van PoëzieClub Eindhoven. Lees op Brabant Cultureel hier meer over de stenen van Adri Verhoeven.

Pien Storm van Leeuwen.nl
PoëzieClub Eindhoven.nl

Lees ook in Brabant Cultureel:
Pien Storm van Leeuwen, onvermoeibaar ambassadeur van de kunsten (1945-2020)
Zomaar wat gedachten over poëzie in de vrije ruimte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *