Pien Storm van Leeuwen, onvermoeibaar ambassadeur van de kunsten (1945-2020)

Woensdag 30 september overleed dichter Pien Storm van Leeuwen. Zij was al enige tijd ziek en wist dat het einde naderde, maar bleef betrokken bij alles wat zij tijdens haar leven in gang heeft gezet. Een deel daarvan zal zeker voortgang vinden.

Het bekendst werd Pien Storm van Leeuwen door de Poosplaatsen, een concept dat zij bedacht en vol energie uitvoerde en voortdurend liet groeien. Een Poosplaats is een plek in het landschap die uitnodigt tot stilstaan en tot mijmeren en die door Pien – iedereen kende haar als Pien – werd gemarkeerd met een gedicht. Tal van dichters en één vertaler kregen van haar de opdracht speciaal voor die ene plek een gedicht te maken dat vervolgens gegraveerd in een grote kei of in een stijlvolle hardstenen bank op die plek in het landschap werd geplaatst. Het project begon in het Markdal onder Breda en werd van daaruit uitgebreid naar andere plaatsen in voornamelijk westelijk Noord-Brabant en het aangrenzende deel van de provincie Antwerpen. Honderdvier Poosplaatsen heeft zij zo gerealiseerd, voor de honderdvijfde schreef zij dit jaar zelf nog tijdens haar ziekbed een gedicht. Het moet gek gaan als die Poosplaats er niet komt.

Pien Storm van Leeuwen in Zundert bij de protestantse kerk en het beeld van Theo en Vincent van Gogh. Foto > Piet den Blanken

De gedrevenheid waarmee Pien Storm van Leeuwen dit project tot stand bracht en steeds bleef voortzetten en onderhouden, kenmerken haar. Zij was een veelzijdig kunstenaar – dichter, schilder, beeldhouwer en boekenmaker – maar meer nog een onvermoeibare ambassadeur van de kunsten die zij onder de mensen en, heel nadrukkelijk, in het landschap bracht. Ook was zij voorzitter van BOA, een belangenorganisatie van kunstenaars in de regio Breda. Belangrijk is ook dat zij bij alles wat zij bedacht en op poten zette steeds collega dichters en beeldend kunstenaars betrok. Dat voortdurend bieden van een podium is misschien wel haar grootste verdienste. Voor al die inspanningen en verdiensten werd zij benoemd tot Vrouwe van Breda en tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In november 2010 ontving zij de Brabant Bokaal waarmee zij toetrad tot het gezelschap van ‘Brabantse Hoeders’.

Pien Storm van Leeuwen met haar man Jan Willem in november 2019 bij de herdenking van de Kristallnacht in Breda. Foto > Piet den Blanken

Geboren en getogen in Noord-Holland vond zij haar thuis aan de rand van Chaam waar zij zich thuis voelde en waar ze Brabander werd. Vanuit die thuisbasis kwamen al haar projecten tot stand, vaak in nauwe samenwerking met Jan Willem, haar man die meedacht, mee organiseerde en vaak bijdroeg als fotograaf. (lt)

Het culturele radioprogramma GrensGeluiden zond drie maanden geleden een interview uit met Pien Storm van Leeuwen >

https://soundcloud.com/user-757483611/pien-storm-van-leeuwen-schoonheid-en-dankbaarheid-op-het-eind-van-mijn-leven

www.pienstormvanleeuwen.nl

Dichteres Pien Storm van Leeuwen verzet de zinnen in bos en veld
[Brabant Cultureel 2018]

Deze granieten zwerfkei met een gedicht van Pien Storm van Leeuwen is de 100e poosplaats in Esch.

Een eerbetoon aan Pien Storm van Leeuwen door collega-dichter Pieter Luykx, van wie ook gedichten zijn vereeuwigd op poosplaatsen.

poosplaatsen

de hei, het vrije veld, het bouwland en het bos
jij kende er de weg, daar was jij thuis en legde
er jouw stenen neer, ik las daarop jouw woord

alsof dat woord zichzelf geschreven had
uit licht was opgebouwd, van aarzelen
vervuld, de droom in zinnen vrijgegeven

om schoonheid ging het jou, jij schreef wat
blijvend wilde zijn – nu echter wordt het stil
maar eeuwigheid duurt voort in wat jij ooit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *