de Stilte vangt de tijd in attractieve dansvoorstelling

Dansgezelschap de Stilte maakte een familievoorstelling over het thema tijd. Op zondag 23 oktober was de première in het Chassé Theater in Breda. Een voorstelling voor kinderen vanaf vier jaar waarbij ook voor volwassenen meer dan genoeg valt te genieten.

door Emmanuel Naaijkens • scènefotografie > Hans Gerritsen

Bij de gang naar de Kynlezaal in het Bredase Chassé Theater staat wat verloren een grijze koffer, model jaren vijftig. Twee jongetjes kijken er met verwondering naar en speculeren wat erin zou kunnen zitten. Een apparaat, kleren, vakantiespullen? Maar ondanks hun brandende nieuwsgierigheid durven zij de koffer niet open te maken.

Koffers uit grootmoeders tijd spelen een belangrijke rol in de nieuwste productie van dansgezelschap de Stilte met als titel de Tijd loopt. In deze familievoorstelling probeert gastchoreografe Lidia Wos het begrip ‘tijd’ te vangen in dans en beweging. Een uitdaging, want zo concreet als tijd is, zo ongrijpbaar is het tegelijkertijd. Denk maar eens aan de relativiteitstheorie van het genie Albert Einstein die een nieuwe dimensie toevoegde aan het begrip tijd, voor gewone stervelingen iets te hoog gegrepen.

De Dikke Van Dale noemt talloze betekenissen, uitdrukkingen en samenstellingen met ‘tijd’. Er is zelfs een tijdbureau. Hoe geef je daar in een dansvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar handen voeten aan? Choreografe Wos heeft niet de voor de hand liggende oplossing gekozen door bijvoorbeeld een klok te projecteren die de tijd wegtikt. Het vertrekpunt is reizen in de tijd op zoek naar avontuur en nieuwe ontdekkingen, vandaar die koffers.

De openingsscène draait om een ouderwetse typemachine waarop de dansers hun avontuur tikken. Voor de kinderen van nu moet zo’n apparaat waar je een velletje papier indraait iets uit het stenen tijdperk zijn, maar daarom des te fascinerender. Verderop in de voorstelling duiken PTT-telefoontoestellen op die nog niet eens zo heel lang geleden in miljoenen huishoudens stonden: waar blijft de tijd.

Subtiele vondsten

Uit de koffers halen de dansers attributen waarmee ze telkens andere situaties kunnen verbeelden en de fantasie van de jonge toeschouwers voeden. Er zitten tal van subtiele vondsten in het spel die de voorstelling voor de kinderen extra attractief maken. Met simpele handelingen, bijvoorbeeld door de armen te bewegen als de wijzers van een klok, of de mouwen van een trui als elastiek meters lang uit te trekken. Het zijn kleine grapjes in de sierlijke dansen waarmee de drie dansers de toeschouwers overrompelen en ook de allerjongsten tot het laatste moment weten te boeien. En dat alles ingebed in sfeervolle muziek van Peter Lunow die in sommige fragmenten inspiratie heeft gevonden bij klassieke grootheden als Vivaldi.

Het slotstuk is indrukwekkend, het verhaal eindigt in het universum met een hemel vol sterren. Door de opbouw van het spel waan je je als toeschouwer in die oneindige ruimte. De grenzeloze tijd wordt verbeeld in een ingenieus ontworpen perpetuum mobile. Een apparaat dat eenmaal op gang gebracht voor eeuwig blijft bewegen, althans volgens de theorie. En zo zit dan toch een beetje de geest van Einstein in de voorstelling.

De verdienste van de Tijd loopt is dat alle generaties onder de toeschouwers zich aangesproken kunnen voelen. Als volwassene voelde ik me weer even kind in een magische wereld, weer even behept met die onbevangenheid die kinderen eigen is en die je op weg naar volwassenheid kwijt raakt. Ach, waar blijft de tijd…

Voorstelling ‘de Tijd loopt’ door de Stilte. Dans: Elvedin Siljdedic, Chiara Aldorisio en Mirella de Almeida Castagna. Choreografie: Lidia Wos. Decor: Bert Vogels. Compositie/muziek: Peter Lunow. Kostuums: Czakon. Lichtontwerp: Pink Steenvoorden – Einstein Design. Première gezien op zondag 23 oktober 2022 in Chassé Theater Breda.

De voorstelling is op 28 december te zien in Perron 3 in Rosmalen. Vollledige speellijst op de website van de Stilte.

destilte.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Dansgezelschap de Stilte relativeert met ‘de Troostprijs’ het sterrendom
Cultuurprijs 2021 in stilte uitgereikt aan dansgezelschap de Stilte

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *