Cultuurprijs 2021 in stilte uitgereikt aan dansgezelschap de Stilte

Kort voor het ingaan van een nieuwe lockdown is op zaterdag 18 december 2021 aan dansgezelschap de Stilte uit Breda de Cultuurprijs 2021 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant uitgereikt. Bij de ceremonie was vanwege de al geldende coronamaatregelen een beperkt aantal mensen aanwezig. Zakelijk leider Jan Baanstra en artistiek coördinator Gertien Bergstra namen namens het gezelschap de prijs in ontvangst. De prijs van tienduizend euro en een glaskunstwerk van Marc Mulders werd overhandigd door Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

De jury heeft de Stilte voor de cultuurprijs voorgedragen omdat het gezelschap met zijn voorstellingen voor kinderen een nieuwe toon geeft gezet in de dans en het werk van de dansers een genre op zichzelf vormt. ‘Verwondering, verbinding en verbeelding. Slechts met deze middelen trekt de Stilte steeds een nieuw universum op’, aldus juryvoorzitter Machteld Postma. In het voorjaar van 2022 wordt met een speciaal programma tijdens een voorstelling van de Stilte nader stilgestaan bij de toekenning van de Cultuurprijs.

Met dans de wereld een beetje anders maken. Vanuit die missie maakt de Stilte al vijfentwintig jaar voorstellingen als ‘De Ontspoking’, ‘De Kartonbewoners’ en ‘Vliegende Koe’. Bezielde, multidisciplinaire producties die onder leiding van choreograaf Jack Timmermans werkenderwijs tot stand komen. Danstaal, verhaal, vormgeving en muziek vallen harmonieus samen in gelaagde voorstellingen voor alle leeftijden.

Jaarlijks tekent de Stilte voor tachtigduizend bezoekers en honderden speelbeurten; voorstellingen met meerdere dansers, duetten, workshops, les op scholen en aan amateurs. Er werd inmiddels gedanst in meer dan veertig landen. En met het tweejaarlijkse BRIK-festival worden buitenlandse voorstellingen naar Breda gehaald voor een week vol dans en theater. Al met al is het gezelschap grenzeloos in verbeelding, energie en werkterrein. (en)

Foto boven: V.l.n.r artistiek coördinator Gertien Bergstra, zakelijk leider Jan Baanstra en Ina Adema, commissaris van de koning in Noord-Brabant. Foto > Marc Bolsius

Lees ook op Brabant Cultureel:
De Stilte verrast met Prins Bernhard Cultuurprijs: ‘Blijk van erkenning’
Dansgezelschap de Stilte hoopt in het najaar de coronacrisis te overleven
Ja
ck Timmermans maakt met de Stilte vijfentwintig jaar dans voor kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *