Tranen van geluk bij uitreiking van de Jacques de Leeuw cultuurprijs

Tien studenten van de Fontys Academy of the Arts waren genomineerd voor de Jacques de Leeuw prijzen 2024. Twee cultuurprijzen waar per persoon een geldbedrag van tienduizend euro aan is verbonden. Bedoeld om de artistieke ontwikkeling van de winnaar te stimuleren. Tijdens de uitreiking op dinsdag 2 juli 2024 in Factorium in Tilburg vloeiden tranen van geluk.

door Emmanuel Naaijkens • foto’s > Adelaide Rosina

Het was maar goed dat dinsdagavond de voetbalmatch Roemenië – Nederland al in de reguliere tijd beslist was. Want bij een verlenging zou de cultuurminnende voetballiefhebber voor een dilemma staan: de uitreiking van de Jacques de Leeuw prijzen 2024 bijwonen, of gekluisterd blijven aan de beeldbuis. Dankzij een herrezen Nederlands elftal gooide het voetbal geen roet in het eten. In de theaterzaal van het Factorium in Tilburg kon zoals gepland de feestelijke uitreiking gewoon om acht uur beginnen.

De Jacques de Leeuw Prijs is bijzonder in de Nederlandse culturele wereld. Het is de enige prijs voor studenten aan een kunst(vak)opleiding. Maar alleen studenten aan de Fontys Academy of the Arts komen daarvoor aanmerking. En er is een prijs van maar liefst tienduizend euro aan verbonden, voor studenten een kolossaal bedrag. Het geld is bedoeld om talentvolle kunststudenten een steun in de rug te geven bij hun verdere ontwikkeling.

Tien kunsttalenten genomineerd

Uit de tien genomineerde studenten koos een jury onder leiding van Coen Bias (oud-directeur van De Lievekamp in Oss) na rijp beraad twee winnaars. Frann Schollaert, afgestudeerd aan de Fontys Dance Arts in Context (voorheen Dance Academy). En Abdallah Omar Mahamed, afgestudeerd aan de Fontys Docent Theater. De bekendmaking ging gepaard met veel gejuich vanuit de zaal, en met tranen van vreugde en geluk. Mohammed maakte zelfs een vreugdedansje zoals voetballers wel doen als ze gescoord hebben.

Frann Schollaert reageert emotioneel op de toekenning van de Jacques de Leeuw prijs.
Abdallah Omar Mahamed (links) kan het niet geloven dat hij gewonnen heeft.
Frann Schollaert, de nieuwe directeur van de Fontys Academy of the Arts René Bosma en Abdallah Omar Mahamed.

Over winnaar Frann Schollaert zei voorzitter Bias onder meer het volgende. “Een waarachtig kunstenaar! […] Voor Frann is maken geen keuze: hen moet dit doen. Ook waren we zeer onder de indruk van de afstudeervoorstelling. De komende tijd neemt Frann een stap terug: voor rust, voor reflectie. Maar we kunnen ons toch niet aan de gedachte onttrekken dat juist hieruit óók weer nieuwe artistieke plannen zullen ontstaan. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan.”

Recept voor verbinding: koken en samen eten

Lovende woorden ook van de jury voor ‘verteller’ Abdallah Omar Mahamed. “Abdallah laat een onuitwisbare indruk op de jury achter. Hij is bescheiden, wil mensen inspireren, maar schuift zichzelf zeker niet vooruit als rolmodel. Inclusiviteit en het horen en regisseren van verhalen van anderen is wat Abdallah doet, zonder daar onnodig woorden aan vuil te maken. Gewoon doen, aan de slag. Oprecht en recht vanuit de ziel. Zo maakt hij impact, steeds opnieuw. En het geheime recept voor verbinding? Koken en samen eten!”

Winnaars en genomineerden. Die laatsten kregen een voucher van vijfhonderd euro.

De Jacques de Leeuw Prijs is meer dan een competitie om wie de beste is. In de maanden voorafgaand aan de uitreiking zaten de tien genomineerden in een intensief traject om hun vaardigheden aan te scherpen. Zo kregen zij presentatietraining, interviews met commissieleden en kwamen ze in contact met het (toekomstige) werkveld. En ze werkten aan een gezamenlijke eindvoorstelling. Met veel verve en enthousiasme brachten ze de Award Show in het Factorium over het voetlicht.

Al tientallen jaren stimuleert en steunt Stichting Jacques de Leeuw afstudeerders van de kunstopleidingen van Fontys. Met deze prijs wil de stichting (onderdeel van uitgeverij Audax) jonge talentvolle kunstenaars de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen en ambities te stimuleren. De organisatie is vernoemd naar wijlen Jacques de Leeuw, grondlegger van het Audax concern. Directeur René Bosma van de Fontys Academy of the Arts benadrukte dat de steun van de stichting van onschatbare waarde is voor de ontwikkeling van talentvolle kunststudenten.

Correctie: in een eerdere versie stond als naam van de fotograaf Adelaide Ouwerkerk vermeld. Haar werk publiceert ze onder de naam Adelaide Rosina. Dat is hier aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *