Plein in Breda vernoemd naar Marga Minco, ook lichtkunstwerk onthuld

Eindelijk is het zover. Op woensdag 27 maart 2024 vond de feestelijke onthulling van het plein en het lichtkunstwerk plaats. Er waren toespraken met als apotheose het ontsteken van het licht in het kunstwerk van Tamar Frank. Onder de sprekers was Jessica Voeten, dochter van Marga Minco. 

Zij las onder meer een tekst van haar moeder voor, waarin zij terugkeek op de vormende jaren die zij in Breda heeft doorgebracht. En Tamar Frank, de beeldend kunstenaar die het kunstwerk heeft ontworpen sprak erover hoe zij de opdracht uitwerkte. Enerzijds was het de bedoeling om het leven en werk van Marga Minco te verbeelden, maar ook om de doorgaande lijn in de Ginnekenweg, die door de aanleg van verkeersaders is verbroken weer te laten zien.

De onthulling van het lichtkunstwerk van Tamar Frank op het naar Marga Minco vernoemde plein in Breda.
Van links naar rechts: Jessica Voeten, Tamar Frank en een trotse burgemeester (Paul Depla)

Na afloop spraken René Oomen en Hein van Kemenade van het radioprogramma GrensGeluiden met Jessica Voeten en Tamar Frank. Jessica Voeten reageerde: “Het is een fantastisch plein geworden. Bij de opening waren vrij veel mensen en je hoorde “Aah’ toen het licht aanging. Het leek wel vuurwerk, maar dan ongevaarlijk. De oorsprong van haar schrijverschap ligt in haar jeugdjaren in Breda. Al in de oorlog begint zij te schrijven. Het bittere kruid heeft jaren bij de uitgever gelegen, omdat hij niet wist wat hij ermee aan moest. Uiteindelijk heeft hij er een hele goede kunstenaar tekeningen bij laten maken. Het was te dun. Maar omdat ze het verhaal zo goed en kernachtig geschreven heeft, wordt het in 2024 nog steeds gelezen. De oorsprong ligt toch in Breda. Breda komt steeds terug. Aangezien mijn vader Bert Voeten ook uit Breda kwam waren ze een Brabants stel. Ze spraken Bredaas met elkaar. Dat was soms een beetje gek voor hun twee Amsterdamse dochters. Het is ook een manier van leven, die we toch ongemerkt meekregen.”

Jessica Voeten, dochter van het ‘Bredase stel’ Marga Minco en Bert Voeten, onthulde het straatnaambordje vernoemd naar haar moeder.

Tamar Frank: “Mijn binding met Marga Minco is dat ik ook afkomstig ben uit een joods gezin. Waar zij over schrijft is herkenbaar voor mij. Ik wil altijd met weinig middelen, dus op een minimale manier een kern raken. Ik had ergens opgevangen dat de rode lijn in het leven van Marga Minco abrupt was verbroken. Door de holocaust. Ik geloof wel dat wij het trauma erven. Dat wat mijn familie heeft doorgemaakt, leeft door in de generaties die daarop volgen. Mijn overgrootouders zijn gedeporteerd. Hoe kom je daar uit, hoe leef je voort als jij als een van de weinige overlevenden overblijft. Dat beschrijft Marga Minco.” (hvk)

Het interview met Jessica Voeten en Tamar Frank is zondag 31 maart te beluisteren in het culturele radioprogramma GrensGeluiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *