Schrijfster Marga Minco overleden (1920 – 2023)

Op maandag 10 juli 2023 is Marga Minco overleden, auteur van onder andere Het bittere kruid en Een leeg huis. In NRC zijn door haar dochters en door uitgeverij Prometheus overlijdensadvertenties geplaatst, waaruit blijkt dat de begrafenis van de schrijfster inmiddels in besloten kring heeft plaatsgevonden.

Marga Minco in 1978. Foto > Fotopersbureau De Boer / Wikimedia Commons

Marga Minco werd op 31 maart 1920 als Sara Menco in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel geboren en groeide op in een orthodox-joods gezin. Eind jaren dertig ging ze aan de slag als redacteur bij de Bredase Courant. Een dag nadat Nederland had gecapituleerd in de strijd tegen de Duitse bezetter werd ze bij de krant ontslagen omdat ze joods was. In 1941 intensiveerden de nazi’s de jodenvervolging, maar Marga Minco wist door onder te duiken uit handen van de Duitsers te blijven. Haar ouders, broer en zus (en haar zwager en schoonzus) werden echter opgepakt en omgebracht in Duitse vernietigingskampen. Hun namen worden ook genoemd in de overlijdensadvertentie. 

Gesigneerd exemplaar van ‘De val’ van Marga Minco uit 1983.

Marga Minco trouwde na de oorlog met dichter en vertaler Bert Voeten (Breda 1918 – Amsterdam 1992). Het echtpaar ging in Amsterdam wonen en kreeg twee dochters, Bettie en Jessica.
Het lot van de Joden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zou de rode draad worden in vrijwel al haar werk. In 1957 verscheen Het bittere kruid, gevolgd door De andere kant (1959), Het huis hiernaast (1965), Een leeg huis (1967), De val (1983), De glazen brug (1986, Boekenweekgeschenk), Nagelaten dagen (1996) en Storing (2004), alsook een aantal jeugdboeken. Haar werk is in negentien talen vertaald. Minco werd bekroond met de Vijverberg-prijs (1957; tegenwoordig bekend al de Bordewijk-prijs), de Annie Romein-prijs (1999), de Constantijn Huygens-prijs (2005) en pas heel laat, in 2019, de P.C. Hooftprijs voor haar gehele oeuvre.

Drie uitgaven van Het bittere kruid, met rechts de eerste pocketuitgave en in het midden het luisterboek, waarbij Marga Minco zelf voorleest en is afgebeeld op de cover.

In Breda is twee jaar geleden een plein genoemd naar de auteur. Aan haar geboortehuis aan de Prins Hendrikstraat 194 in Breda (Ginneken is opgegaan in de gemeente Breda) is een plaquette bevestigd. (en)

Lees meer over Marga Minco op Brabant Cultureel:
Eindelijk krijgt Breda een Marga Mincoplein
[2021]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *