Bijzondere voorstelling over ‘Tilburgse Anne Frank’ komt terug

De voorstelling ‘Helga Deen’ gaat in reprise! Dit bijzondere theaterportret over een achttienjarige Joodse vrouw dat in 2020 acht keer op de planken werd gebracht, is opnieuw te zien in Loft Theater, Ringbaan Oost 8 in Tilburg en wel op 8 en 9 maart 2024 om 20.30 uur en op 10 maart om 14.30 uur. Deze laatste uitvoering is openbaar toegankelijk, maar ouderen krijgen voorrang. Voor hen is beperkt gratis vervoer mogelijk.

Portret Helga Deen. Foto > detail boekomslag Dit is om nooit meer te vergeten | Dagboek en brieven van Helga Deen • 1943

‘Helga Deen’ is gebaseerd op het boek Dit is om nooit meer te vergeten dat in 2007 verscheen en dat de becommentarieerde brieven bevat die de joodse Helga Deen vanuit Duitse concentratiekampen schreef aan haar Tilburgse vriendje Kees van den Berg. De brieven werden na de dood van Van den Berg gevonden in diens nalatenschap.

Het stuk wordt gespeeld door Sabine Maes (Helga Deen), Joris Donders (Kees van den Berg), sopraan Eva Emmen, die in de voorstelling enkele liederen zingt, (vriendin Hanneke Gerritsen) en William van Dijk (vader Deen). Tekst en regie zijn van Piet van Eijkeren. Reserveren kan via theater.helgadeen@gmail.com. (jvdv)

“Daar is Helga (Sabine Maes) die tegen beter weten in optimisme wil blijven uitstralen. Zij speelt een prachtig volgehouden zekerheid waarin tegelijk voelbaar is dat die op niets is gebaseerd.” Op de achtergrond “Helga’s vader (William van Dijk) die denkt de zaken te kunnen redden door braaf te doen wat de Duitsers hem vragen.”
“Daar is Helga’s vriend, Kees van den Berg (Joris Donders) is net zo verliefd op haar als zij op hem. Hij is getormenteerd door de gebeurtenissen, maar verliest zich nooit in amoureuze exaltatie.” Op de achtergrond: “Helga’s vriendin, Hanneke (Eva Emmen), een conservatoriumstudente die liederen van Schubert en Schumann zingt en met de zuiverheid daarvan de onschuld van de slachtoffers waar het stuk over gaat voelbaar maakt.” Scènefoto’s > Joep Eijkens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *