Landelijke museumprijs mooie opsteker voor Museum Jan Cunen in Oss

Museum Jan Cunen in Oss heeft de VriendenLoterij Museumprijs 2023 gewonnen. De twee andere genomineerden, ook voorgedragen door een vakjury, waren het Nederlands Fotomuseum en het Museum van Wereldculturen. De prijs bedraagt honderdduizend euro.

Het publiek mocht kiezen welk museum met de eer zou gaan strijken. Op Jan Cunen werden 19.793 stemmen uitgebracht, genoeg om de eerste prijs in de wacht te slepen. Directeur Herman Tibosch zei bij de prijsuitreiking heel blij te zijn met het behaalde resultaat. ‘Deze overwinning betekent zo ontzettend veel voor ons museum. We waren al trots toen we op de longlist stonden, daarna kwam nog de nominatie door de vakjury, maar dit is echt ongelooflijk.’

Blije gezichten bij de delegatie van Museum Jan Cunen vanwege het winnen van de VriendenLoterij Museumprijs. Op de eerste rij derde van links directeur Herman Tibosch.

Met dit succes kijkt het museum vol vertrouwen naar de toekomst, aldus Tibosch. De gewonnen honderdduizend euro wordt geïnvesteerd in een nieuw project waarbij unieke stukken uit de stadscollectie voor langere tijd te zien zijn op openbare plekken in de stad en de andere kernen in de gemeente. Het Osse zorghotel is de eerste locatie, maar ook winkels, wachtkamers en buurthuizen in de gemeente Oss komen in aanmerking voor een eigen expositie.

‘Museum Jan Cunen bestaat al sinds 1935, heeft zich de laatste jaren opnieuw uitgevonden en is tegelijkertijd trouw gebleven aan zijn identiteit. En dat alles op een kwalitatief hoogwaardig niveau. Het museum brengt de veelzijdigheid van de geschiedenis van Oss op een vernieuwende manier over aan een breed publiek. Met dit prijzengeld zullen ze buiten het museum in de openbare ruimtes hun tentoonstellingen uitbreiden met een aantal mini-exposities met vitrines op niet-gangbare plekken, waar de rijke geschiedenis van Oss wordt getoond aan een brede doelgroep’, aldus Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds.

De verkiezing van het museum van het jaar wordt georganiseerd door het Cultuurfonds (voorheen Prins Bernhard Cultuurfonds). Het thema was dit jaar oude collecties, nieuwe verhalen. (en)

www.museumjancunen.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Van museum Jan Cunen mag je af en toe een schilderij mee naar huis nemen

Reacties (1)

  1. Jo Auwens schreef:

    Als echte Ossenaar ben ik trots dat de prijs gewonnen is door museum Jan Cunen. En blij dat ik met mijn stem hier aan heb kunnen bijdragen. Van harte gefeliciteerd !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *