Monumentaal ‘Tilted Head’ van Mark Manders naar Het Noordbrabants Museum

Voor het Public Art Fund, een stichting die internationale kunstenaars opdracht geeft om kunst te maken voor de openbare ruimte van New York, maakte Mark Manders (Volkel 1968) het monumentale beeld ‘Tilted Head’ (gekanteld hoofd). Het werk was van maart tot september 2019 te zien bij de ingang van Central Park in New York en is nu aangekocht door Het Noordbrabants Museum. Het is voortaan te zien op het voorplein van het museum.

Tilted Head voor de ingang van het Central Park in New York. Foto > Tanya Bonakdar Gallery
Tilted Head voor de ingang van het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. Foto > Yvonne Keulaars

Het is een grote sculptuur die zoals vaak bij het werk van Manders oogt als natte klei. Het is echter een bronzen beeld (aanraken mag) dat schijnbaar in evenwicht wordt gehouden door twee eenvoudige stoelen en een koffer. Bij het beeld is een QR code te vinden die linkt naar een acht minuten durende film waarin Manders vertelt over het werk vanuit zijn atelier in België. Volgens Het Noordbrabants Museum brengt het werk de verbeelding op gang en slaat het een brug tussen mensen en ideeën. Daarmee zou het aansluiten bij de aardse wereld van Van Gogh en – door het mystieke aspect – ook raken aan bijvoorbeeld Jeroen Bosch en JCJ Vanderheyden. Feit is dat het beeld de fantasie prikkelt en tot nadenken stemt.

Tilted Head in wording. Video van Tanya Bonakdar Gallery, New York en Zeno X Gallery, Antwerpen

De aankoop kwam tot stand met steun van het Mondriaan Fonds en dankzij de deelnemers van de Vriendenloterij en Stichting Vrienden van Het Noordbrabants Museum. De officiele onthulling vindt plaats op vrijdag 3 november 2023, om 16.00 uur. (lt)

Lees ook in Brabant Cultureel:
Het werk van Mark Manders is een doorlopende verkenning van ruimte en tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *