Victor Vroomkoning, veertig jaar schrijverschap: ‘Dichter en dichter bij Nijmegen’

Victor Vroomkoning is het pseudoniem waaronder Walter van de Laar naar buiten treedt als dichter. Hij werd in 1938 geboren in Boxtel en bracht daar ook zijn jeugd door, maar hij woont inmiddels al vele jaren in Nijmegen. Daar viert hij zaterdag 7 oktober 2023 – een dag na zijn verjaardag – zijn vijfentachtigste verjaardag en zijn veertigjarig schrijverschap met de uitgave van een boek met poëzie en proza over Nijmegen en wijde omgeving, inclusief het werk dat hij als stadsdichter (2006-2008) van die stad schreef. Bij de gedichten maakte hij notities die min of meer een kleine biografie vormen, een terugblik op momenten en constanten in zijn leven. Na de gedichten volgt ‘Circuit des Souvenirs’, het enige fictieve proza dat Vroomkoning schreef, een kleine liefdesgeschiedenis tegen het decor van de Tweede Wereldoorlog. De titel van de bundel is Dichter en dichter bij Nijmegen.

Tijdens de presentatie gaat Daan Cartens, dichter en senior conservator van het Literatuurmuseum, met Vroomkoning in gesprek over dit nieuwe boek. Karel Bosman zingt liederen waarin het Nijmeegse doorklinkt en Vroomkoning leest een aantal gedichten uit het nieuwe boek voor. De festiviteit vindt plaats in de Thiemeloods, Leemptstraat 34 in Nijmegen. Aanvang 14.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur en de toegang is gratis. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld: vroomkoning@planet.nl. (lt)

Victor Vroomkoning, Dichter en dichter bij Nijmegen. Nijmegen: Roelants |Uitgeverij 2023, 200 pp., ISBN 9789074241526 € 24,99.

www.victorvroomkoning.nl

Portret van Victor Vroomkoning door Koos Breukel (2015). Op de site van Vroomkoning zijn diverse portretten te vinden, van jong tot oud, gefotografeerd, geschilderd en geschetst. De foto op onze voorpagina is van Hans Bol.

Lees ook in Brabant Cultureel:
Nieuwe dichtbundel van bijna tachtigjarige Victor Vroomkoning [2018]
Column: Intiem bestaan

Reacties (1)

  1. Bas schreef:

    mijn oud leraar Nederlands op de MDS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *