Forugh Karimi wint met ‘De moeders van Mahipar’ de Hebban Debuutprijs 2023

Tijdens het drukbezochte Debutantenbal in Sociëteit De Kring in Amsterdam is in de avond van vrijdag 1 september 2023 bekend gemaakt dat Forugh Karimi de Hebban Debuutprijs 2023 heeft gewonnen. Zij kreeg de prijs en een cheque van 2.500 euro uit handen van Maarten Kooijman, fervent lezer en directeur van de hoofdsponsor, leesbrillenmerk Looplabb. De jury roemt dit debuut: ‘een schrijnend en genuanceerd beeld van de eenzaamheid en machteloosheid van vluchtelingen. Karimi verdient een groot lezerspubliek, zij prikkelt de lezer met een wrang, maar liefdevol familieverhaal.’

Forugh Karimi is een Afghaans-Nederlandse schrijfster die op vijfentwintigjarige leeftijd met haar man naar Nederland vluchtte. Zij heeft geneeskunde gestudeerd en is werkzaam als psychiater en psychotherapeut met een praktijk in ’s-Hertogenbosch. De moeders van Mahipar werd eerder lovend besproken in Brabant Cultureel en Karimi schreef ook het Brabants Boek Present 2023.

Enige juryprijs met een grote invloed van lezers

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten, georganiseerd door lezerscommunity Hebban.nl en voor het eerst uitgereikt in 2016. De prijs richt zich uitsluitend op literaire fictie en is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Een lezersjury bestaande uit meer dan honderd lezers bepaalt de shortlist. Een professionele vakjury kiest vervolgens het beste debuut. De vakjury van de Hebban Debuutprijs 2023 bestond uit Anouk van der Zee (Hebban redacteur), Arno Koek (Boekhandel Blokker), Debbie van der Zande (Hebban redacteur), Ingrid Sibum (Van der Velde Boeken Groningen), Maarten Kooijman (hoofdsponsor Looplabb), Marieke Uiterwaal (Hebban recensent), Marjolein Hordijk (Bibliotheek Nijmegen), Martijn Lindeboom (Hebban redacteur), Mirjam Mulder (hoofdredacteur Boekenkrant) en Suzette Eikelenboom (Hebban redacteur).

De vijf genomineerde debuten waren De beesten van Gijs Wilbrink, De moeders van Mahipar van Forugh Karimi, De tijdontkenner van Ilse Ceulemans, Het wit tussen de regels van Barbara van der Kruk en Land van echo’s van Mark H. Stokmans. Deze vijf genomineerde boeken zijn gekozen uit een longlist van vijftien titels. Eerdere winnaars waren Lize Spit met Het smelt (2016), Roxane van Iperen met Schuim der aarde (2017), Antoinette Beumer met Mijn vader is een vliegtuig (2018), Thomas Rueb met Laura H. (2019), Judith Fanto met Viktor (2020), Simone Atangana Bekono met Confrontaties (2021) en Koen Caris met Stenen eten (2022). (lt)

www.hebban.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Een familiegeschiedenis en een introductie op Afghanistan in een roman
Actueel: Interview met Forugh Karimi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *