Elias De Bruyne dolt onnavolgbaar met de evolutie van de ‘mensch’

Theaterfestival Boulevard biedt ook aan beginnende makers een podium zodat zij hun talenten verder kunnen ontwikkelen. Een voorbeeld is de Vlaming Elias De Bruyne (Ekeren 1988) die met de voorstelling ‘Euhmm…in vijf bedrijven’ in de Azijnfabriek staat. Een bizar en onnavolgbaar, maar intrigerend verhaal over de evolutie van de ‘mensch’.

door Emmanuel Naaijkens

Het spel is pakweg twintig minuten onderweg en je zit je als toeschouwer met lichte verbijstering af te vragen waar je eigenlijk naar kijkt, en vooral waar het heen gaat. Op het podium springt, danst, rolt, huppelt, fladdert, rent Elias De Bruyne over het kale podium. In zijn blote niksie, beschilderd met primaire verf en omhuld met flarden plastic folie. Onder muziek van Vivaldi’s ‘Vier Jaargetijden’ die zowat de hele voorstelling doorspeelt, verbeeldt hij de evolutie van de ‘mensch’, zoals op een paneel staat aangekondigd. Te beginnen met de Oerknal en eindigend met de mens die kleren aantrekt als teken van beschaving, wat een mooie metafoor is voor hoe dun dat laagje cultuur eigenlijk is dat wij ons als mens toe-eigenen.

Elias De Bruyne in ‘Euhmmm…in vijf bedrijven’. Alle foto’s van de voorstelling > Jean Philipse

Maar bedrijft De Bruyne hier satire, wil hij de toeschouwers vermaken met humor? Of wil hij hen een gedachte inpeperen, zoals dat we er als mensen zoveel miljarden jaren na de Oerknal een potje van hebben gemaakt? Koddig is in ieder geval om te zien hoe De Bruyne soms als een gemankeerde balletdanser over het podium beweegt. Met zijn stevige postuur heeft hij wel iets weg van een oermens.

Genadeloos wordt het ego van de interviewer gefileerd

En dan is er plotseling een stijlbreuk en voltrekt zich een onvervalst cabareteske scène. Een persiflage op cultuurjournalist Cornald Maas die een verlegen, stamelende Elias de Bruyne interviewt over zijn artistieke ambities. Genadeloos wordt in deze scène het ego van de interviewer gefileerd, die zelf het hoogste woord heeft en de geïnterviewde nauwelijks aan het woord laat. En die ongegeneerd zit te vissen naar de trauma’s die drijfveren zouden zijn van De Bruyne om het theater in te gaan.

Maar is er opnieuw een onverwachte wending wanneer De Bruyne gloedvol vertelt hoe hij in het theater een voorstelling zou maken over de evolutie van de mens. Wat volgt is een herhaling van de beginscène, maar dan in een ander jasje. Het is de opmaat naar het slotstuk waarin de fantasie werkelijkheid wordt. Zoiets al ‘Da capo al fine’ in een muziekstuk: begin weer van vooraf aan. Het laatste deel van het drieluik is spectaculair, absurd, chaotisch en verrassend, met dank ook aan zijn technicus Manuel Boutreur als aangever. Met terugwerkende kracht vallen stukjes op hun plek.

Elias De Bruyne heeft veel in zijn mars

Theaterfestival Boulevard biedt nadrukkelijk ook aan jong talent zoals Elias De Bruyne een podium. Het festival werkt daarbij samen met Plan Brabant. Dat is een initiatief om nieuwe generaties makers van theater, dans en circus in Noord-Brabant te ondersteunen in hun verdere ontwikkeling. De Bruyne heeft dit traject ook gevolgd en hij heeft inmiddels verschillende producties op zijn naam staan, zodat je eigenlijk al kunt spreken van een gevorderde maker. Hij is een veelkunner: mimespeler, verteller, cabaretier, acteur en hij heeft ook iets van een beeldend kunstenaar. De Bruyne is een belofte voor de toekomst.

Voorstelling: ‘Euhmm…in vijf bedrijven’. Concept en spel Elias De Bruyne; advies & begeleiding Mara van Vlijmen; techniek en veel meer Manuel Boutreur; decor Roos Visser; productie Evelien van Arkel. Met steun van Plan Brabant, Theater Artemis en Theaterfestival Boulevard. Première: zaterdag 5 augustus 2023 Theaterfestival Boulevard. 
Nog te zien op maandag 7 augustus.
Het festival eindigt op zondag 13 augustus.

Slecht weer festival Boulevard 2023
Op zaterdagavond is er onder normale omstandigheden veel publiek dat komt flaneren op het festivalterrein van Boulevard. Maar de aanhoudende felle regenbuien houden veel mensen op deze derde festivaldag thuis. Nog even doorbijten, de computers voorspellen voor deze week ideaal festivalweer. Foto > Emmanuel Naaijkens

www.theaterfestivalboulevard.nl

© Brabant Cultureel 2023

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *