Theaterfestival Boulevard laveert tussen de regenbuien: ‘We zijn wel wat gewend’

De negenendertigste editie van Theaterfestival Boulevard in ’s-Hertogenbosch kent een spetterend begin, letterlijk. Tijdens de publieksopening in het Zuiderpark komt het water soms met bakken uit de hemel. Maar dat deert het festival niet. “We zijn wel wat gewend”, zegt de directie.

tekst & foto’s Emmanuel Naaijkens

Wie in Nederland een openluchtevenement organiseert weet dat je veel in de hand hebt, maar niet het weer. Je zou kunnen zeggen ‘het kan vriezen en het kan dooien’, maar dat klinkt wat vreemd in de zomer. De opening van de negenendertigste editie van Theaterfestival Boulevard kent donderdag 3 augustus 2023 letterlijk een spetterend begin. Vanwege de regen wordt de aftrap niet buiten gehouden, maar in een tent. Maar het overvloedige hemelwater kan de organisatie niet van haar stuk brengen. “We zijn wel wat gewend”, zegt Tessa Smeulders die samen met Dana Kibbelaar de directie vormt van het festival. “Ik loop al wat jaren mee en we hebben alle soorten weer gehad.” De directeuren zien ondanks de regenbuien de rest van de week zonnig in. Niet zonder reden, volgens Buienradar en allerlei andere weerapps krijgen we volgende week zomerse temperaturen.

Een ode aan de vele theatermakers

Kennelijk hebben veel potentiële bezoekers op deze donderdagmiddag ook naar een weerapp gekeken en besloten dat ze nog maar even thuis blijven. Het is relatief rustig. Enkele tientallen bezoekers zijn naar de publiekopening gekomen. Zij horen daar Smeulders en Kibbelaar een ode brengen aan de vele theatermakers en andere creatievelingen die zich weer ten volle inzetten om Boulevard tot een succes te maken. Dat zijn ze ook wel aan hun stand verplicht want, zo blijkt volgens de directeuren uit publieksonderzoek afgelopen jaren. De bezoekers waarderen het programma in hoge mate. Met andere woorden, de lat ligt hoog voor makers.

Festival Boulevard zou ook niet mogelijk zijn zonder de onbaatzuchtige inzet van zo’n tweehonderd vrijwilligers, onderstreept de directie. Voor het artistieke deel van de opening zijn twee Rotterdamse woordkunstenaars aangetrokken, Ivan Words en Tyler Koudijzer van collectief Barguijs. Gedreven betuigen ze in ‘spoken word’ hun liefde voor de Boulevard. Ook hen deert de regen niet.

Dweilen met de kraan open

De openingsvoorstelling OVVIO door David en Tomas van het Spaanse Kolektiv Lapso Cirk laat zich echter niet naar een tent verplaatsen. Het blijft tot het laatste moment onzeker of de twee artiesten aan hun act beginnen. Om hun kunsten te kunnen vertonen, moet het podium kurkdroog zijn. Op een nat speelvlak kunnen ze gevaarlijk onderuit gaan. Dus wordt er tot het laatste moment met dweilen en trekkers gepoogd om het water te verwijderen. Het lijkt dweilen met de kraan open.

In de voorstelling van het duo draait het om balanceren. Je kunt David en Tomas met recht evenwichtskunstenaars noemen. Niet zoals in een circus hoog in de nok op het slappe koord, maar laag bij de grond op allerlei formaten multiplexplaten en balken. Wat zij presteren is niet minder adembenemend. Het is verbazingwekkend hoe ze zich met uiterste precisie – een plank moet tot op de millimeter nauwkeurig staan – staande houden. De boodschap die je in deze voorstelling kunt zien, is hoe je als mensen van elkaar afhankelijk bent. Helaas komt er aan de voorstelling voortijdig een eind aan vanwege een felle ‘popcorn’-bui: onverwacht en kort maar hevig.

De Parade is beperkt beschikbaar als festivalterrein

Het overgrote deel van het programma van Boulevard speelt zich weer af in het Zuiderpark. De Parade is vanwege de bouw van het nieuwe stadstheater maar beperkt beschikbaar als festivalterrein en dat doet wat afbreuk aan de sfeer. De planning was dat het nieuwe Theater aan de Parade het komende seizoen zijn deuren zou openen, maar die deadline is niet gehaald. Het ziet er naar uit dat volgend jaar Theaterfestival Boulevard weer als vanouds op de Parade kan excelleren.

Vanwege de bouw van het nieuwe stadstheater is maar een beperkt deel van de Parade beschikbaar voor Boulevard.

Voor wat betreft deze editie is er een gevarieerd programma met meer dan tachtig voorstellingen en daarbovenop nog tal van andere activiteiten. Zoals de bouw van een inclusief houten dorp. Een groot deel van de voorstellingen zijn in tenten, dus de bezoeker hoeft niet bang te zijn voor een nat pak. Gaat dat zien! Tot en met zondag 13 augustus.

www.festivalboulevard.nl

Lees hier wat Brabant Cultureel eerder publiceerde over Theaterfestival Boulevard

© Brabant Cultureel 2023

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *