Podium Klassiek Eindhoven voortaan thuis in Domusdela

De concerten van Podium Klassiek Eindhoven worden vanaf deze zomer gegeven in Domusdela. De kamermuziekserie had de afgelopen jaren onderdak in De Kazerne aan de Paradijslaan, maar dat is op zondagmiddag niet meer mogelijk. Vandaar voortaan in Domusdela aan de Kanaalstraat.

door Arnold Verplancke

Afgelopen zondag speelde de negentienjarige Philip Karmanov in de mooi gerestaureerde voormalige Studentenkapel in Domusdela. Het werd een verrassende ontmoeting. Karmanov beschikt over een virtuoze vingervlugheid en overrompelde daarmee het publiek al snel. Met een sonate van Beethoven begon hij en met een sonate van Chopin eindige hij. Tussendoor speelde hij nog twee van de preludes van Debussy, waarbij vooral ‘La Cathédrale Engloutie’ mooi klonk. In veel van de stukken zette Karmanov, waarschijnlijk door zijn jeugdig enthousiasme, de contrasten wel erg sterk aan waardoor het soms even overdadig hard kon klinken. Grappig detail was nog dat hij de pianokruk te hoog vond en ging zitten op een laag tafeltje met een rol stof als kussen.

Philip Karmanov in de Studentenkapel van Domusdela in Eindhoven. Foto > Arnold Verplancke

Heimwee zal het thema zijn

Voor Podium Klassiek heeft Marjolijn Sengers in het nieuwe seizoen dertien kamermuziekconcerten geprogrammeerd. Te beginnen op 10 september 2023 met het Berlage Saxofoon Quartet en de schrijver Jan Brokken. Heimwee zal het thema zijn. Het kwartet speelt werk van de Rus Glazoenov en de Iraniër Aftab Darvishi. Verteller Jan Brokken zal het hebben over het Nederlands-Indië van zijn voorouders.

Berlage Saxofoon Quartet

Pianist en improvisator Rembrandt Frerichs, die al eerder met succes te gast was in Eindhoven, komt 22 oktober naar Podium Klassiek met de Staalmeesters. Wie de originele versie van de bekende Schilderijententoonstelling van Moessorgski wil horen op de piano, kan 21 januari 2024 terecht als pianist Ralph van Raat die speelt, overigens terzijde gestaan door een slagwerker. De compositie is erg bekend geworden in de orkestbewerking door Ravel.

Rembrandt Frerichs en de Staalmeesters. Foto > Tom Beetz

De concerten van Podium Klassiek Eindhoven worden uitgevoerd in de voormalige Studentenkapel op de eerste verdieping van Domusdela. Als de belangstelling voor een concert erg groot wordt, kan worden uitgeweken naar de voormalige Paterskerk.

Ralph van Raat

Grondig en fraai verbouwd door Uitvaartcoöperatie DELA

Het hele complex van de paters Augustijnen in het centrum van Eindhoven heet sinds 2019 Domusdela. De voormalige kerk, de Studentenkapel, de oude Augustinianum (school) en het internaat zijn grondig en fraai verbouwd door Uitvaartcoöperatie DELA, een afkorting van Deelt Elkanders Lasten. De nu tot ceremonieruimten omgetoverde kerk en kapel doen voortaan dienst voor uitvaarten, vieringen bij geboorten, huwelijken en andere feestelijkheden, vergaderingen en concerten.

Domusdela • boven > Kanaalstraat en ingang • midden > Studentenkapel • onder > Paterskerk. Foto’s > website Domusdela

Het voormalige Augustinianum en het pensionaat vormen nu het boutiquehotel Mariënhage van LBG Hotels. Horecabedrijf Hutten verzorgt eten en drinken in brasserie Rita. Niet alleen Podium Klassiek, maar ook het Muziekgebouw organiseert regelmatig concerten in het complex. Het Van Abbemuseum heeft op meerdere plekken kunstwerken neergezet.

podium klassiek eindhoven.nl

domusdela.nl/hetverhaalgaatdoor

Fotomontage voorpagina: Ralph van Raat (foto > Simon van Boxtel) en interieur Studentenkapel

Lees ook in Brabant Cultureel:
DomusDela is winnaar van de publieksprijs BNA Gebouw van het Jaar 2020

© Brabant Cultureel 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *