DomusDela is winnaar van de publieksprijs BNA Gebouw van het Jaar 2020

Uit maar liefst 103 inzendingen koos het publiek ceremoniehuis DomusDela in Eindhoven tot BNA Gebouw van het Jaar 2020. Zorgvuldige restauratie en nieuwbouw heeft het  kloostercomplex Mariënhage een nieuw leven gegeven en gemaakt tot een volwaardig onderdeel van het stedelijk weefsel.

Vogelvluchtperspectief en buitenaanzicht van DomusDela > foto’s > Ossip van Duivenbode

De BNA (Branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus) houdt elk jaar de verkiezing van het Gebouw van het Jaar. Dit jaar waren er ruim honderd inzendingen in vier categorieën: Identiteit & Icoonwaarde, Particuliere woonbeleving, Stimulerende omgevingen en Leefbaarheid & Sociale Cohesie. Zowel de jurywinnaar – Forum Groningen door NL Architects – als publiekswinnaar DomusDela komen uit de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie, wat de actualiteit van dit thema benadrukt. De winnaars werden donderdag 22 oktober tijdens een online ceremonie bekendgemaakt.

Klooster

Klooster Mariënhage, tot 2017 het domein van de paters augustijnen in Eindhoven, is getransformeerd tot ‘hedendaags ceremoniehuis’. Uitvaart- en verzekeringsbedrijf Dela ontwikkelde het concept dat ruimte biedt om te trouwen en te rouwen, aan congressen, concerten en feesten, inclusief een hotel en brasserie. Voor dit vernieuwende programma zijn de rijksmonumenten van het kloostercomplex gerestaureerd en uitgebreid met nieuwbouw die de diverse panden met elkaar verbindt: een eenvoudig wit bouwvolume opgetrokken uit glas en aluminium dat drie nieuwe entrees herbergt. Architectenbureau Diederendirrix en Architecten׀En׀En, beide uit Eindhoven, ontwierpen het project.

Ontvangstruimte en kerk DomusDela > foto’s > Ossip van Duivenbode

Voor de herbestemming van het kloostercomplex, dat bestaat uit de Paterskerk, het Augustijns Instituut, het gymnasium en kapel Augustinianum, was het van belang om het gesloten complex te openen en onderdeel te maken van de stad. Ook moest de bestaande bebouwing helder en logisch met elkaar worden verbonden, om zo de toegankelijkheid te verbeteren. Kerk en kapel zijn grotendeel ontdaan van religieuze duiding en geschikt gemaakt voor bijeenkomsten. In het voormalige gymnasium zijn hotelkamers en een brasserie gevestigd.

Verrast

Niet alleen het publiek, maar ook de jury was onder de indruk van DomusDela.We waren verrast door de architectonische aanpak van het gebouw en het vernieuwende programma. Een functie die normaal gesproken naar de rand van de stad “verbannen” wordt, is in het hart van de stad geplaatst, gecombineerd met sociale functies en ruimtes om te vieren. Uit alles blijkt met hoeveel aandacht en liefde de opdrachtgever, de gemeente en de ontwerpers bezig zijn geweest om deze transformatie voor elkaar te krijgen.’

Kapel DomusDela > foto > Ossip van Duivenbode

DomusDela kreeg dit jaar ook de Henri van Abbe Erepenning. Die wordt elke twee jaar toegekend aan een project dat ‘bijdraagt aan de bescherming en instandhouding van die zaken, die het belang van de cultuurhistorie, de architectuurhistorische waarde of hun schoonheid voor de toekomst dienen te worden bewaard’. 

In dezelfde stad kreeg Atlas TU Eindhoven door Team V Architectuur van de jury van de BNA Prijs een eervolle vermelding, vanwege ‘de experimenteerdrift die uit het project spreekt’. (cl)

domusdela.nl

vanabbestichting.nl/de-stichting/henri-van-abbeprijs/

Renovatie Universitair hoofdgebouw Atlas TU/e