Schilderij ‘Het zieke kind’ van Gabriël Metsu te zien in Markiezenhof

In het museum van het Markiezenhof in Bergen op Zoom is tot en met zondag 3 september 2023 het beroemde schilderij ‘Het zieke kind’ van de zeventiende-eeuwse schilder Gabriël Metsu te zien. Het kunstwerk is afkomstig uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam en is in het kader van het project ‘Match’ tijdelijk uitgeleend.

Het schilderij van Gabriël Metsu is een publiekslieveling in het Rijksmuseum. Het meisje hangt ziekelijk op schoot in de armen van haar moeder. Aan de muur hangt een voorstelling van de kruisiging; een verwijzing naar de katholieke iconografie. De moeder is vergelijkbaar weergegeven als Maria met haar overleden zoon in de armen, een piëta.

De bedoeling van ‘Match’ is dat een lokaal museum een schilderij uit het Rijksmuseum combineert met een kunstwerk uit de eigen collectie. Het Markiezenhof heeft er voor gekozen om een hedendaags werk naast het schilderij van Metsu te exposeren en zo heden en verleden bij elkaar te brengen. Naast ‘Het zieke kind’ hangt een werk van de drieëntwintigjarige Bredase kunstenaar Shiobhán Aideen Kaufman.
Het is een dubbelportret van Kaufman met haar ernstig zieke moeder. Ze maakte dit schilderij vorig jaar in de competitie Project Rembrandt en eindigde op de tweede plaats. De projectleider van ‘Match’ suggereerde het Markiezenhof om de werken van Kaufman en Metsu naast elkaar te hangen. 

“We hadden eerst een voorkeur voor Selene en Endymion van Gerard de Lairesse, dat hangt op zaal in het Rijksmuseum. Maar het is een heel groot werk en wij konden niet voldoen aan de klimatalogische eisen om dit werk te exposeren”, vertelt conservator Daphne Valentijn. Het alternatief viel in goede aarde. “De thema’s, de liefde van een moeder voor haar kind, passen goed bij elkaar en ook qua beeld is het een prima match”. Het Markiezenhof heeft het schilderij van Kaufman in bruikleen. Er is eerder wel overwogen om het kunstwerk aan te kopen, maar daar is vanaf gezien omdat in het beleidsplan van het museum staat dat er een relatie moet zijn met Bergen op Zoom.

Het dubbelportret van Shiobhán Kaufman met haar ongeneeslijke zieke moeder.

Shiobhán Kaufman is onlangs afgestudeerd aan de Breda University of Applied Sciences, tot vijf jaar geleden bekend als NHTV. Ze deed er de hbo-opleiding Creative Media and Game Technologies, wat gaat over de visualisering van computergames. Als bijvak volgde ze bij een docent lessen in levend tekenen. Dat opende een hele nieuwe wereld voor haar, schrijft ze op haar website. Ze leerde er traditionele kunstvaardigheden onder de knie te krijgen. Haar kennismaking met het gebruik van olieverf maakte haar razend enthousiast. Inmiddels heeft ze een aantal ‘klassieke’ schilderijen gemaakt, waaronder het bekroonde dubbelportret.

Links: zelfportret van Gabriël Metsu uit circa 1658. Hij was toen negenentwintig jaar oud. Olieverf op paneel. Collectie > Speed Art Museum (VS). Rechts: Shiobhán Aideen Kaufman tijdens Project Rembrandt.

‘Match’ is een initiatief om topstukken uit het Rijks elders in het land toegankelijk te maken voor het kunstminnend publiek. In elke provincie is er een museum dat gedurende twee maanden een topstuk mag laten zien. In Noord-Brabant is dat het Markiezenhof. Dit museum neemt ook deel aan een ander project, namelijk tijdelijke tentoonstellingen met meerdere schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum. Deze rondreizende exposities zijn gebaseerd op bepaalde thema’s. Momenteel zijn in Bergen op Zoom drieëndertig meesterwerken te zien rond het thema ‘Hete vuren’, ook tot en met zondag 3 september.

In het kader van ‘Match’ verscheen bij de tentoonstelling een rijk geïllustreerd boek waarin alle vierentwintig kunstwerken in de deelnemende musea staan afgebeeld. Kunstkenner Cornald Maas, geboren in Bergen op Zoom, schreef het hoofdstuk over het Markiezenhof. (en)

markiezenhof.nl

saideen.artstation.com

Beeld voorpagina: beide schilderijen gecombineerd. Beeldbewerking: Brabant Cultureel, Hans Lodewijkx

Lees ook in Brabant Cultureel:
‘Hete Vuren, Schatten uit het Rijks’ in het Markiezenhof is een echte aanrader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *