Nieuw festival BIJT! in de Noordkade in Veghel brengt voedsel en cultuur samen

De Noordkade in Veghel was decennia lang een industriële locatie van CHV waar onder andere veevoeder werd geproduceerd. Tegenwoordig is het een culturele broedplaats zonder weerga waar ook bedrijven in de voedingssector actief zijn. Van woensdag 28 juni tot en met zondag 9 juli 2023 komen voedsel en cultuur hier samen in een ambitieus nieuw evenement: BIJT! Kunst over Voedsel Festival.

Het programma is zeer gevarieerd en opgebouwd uit theater, exposities, muzikale optredens, creatieve workshops, documentaires, lezingen en proeverijen. Een groot aantal van de ongeveer vijfenveertig activiteiten is gratis en er zijn zowel activiteiten voor kinderen als volwassenen. Het festival beoogt het publiek mee te nemen in een nieuw, bredere kijk op voedsel.

In het Kitchen Concert smelten theater, restaurant, museum en popconcert samen tot één voorstelling.

BIJT! zet de tanden in het wereldwijde voedselvraagstuk. Klimaatverandering en landbouwdiscussies zijn uiterst actueel en daarmee is dit het goede festival op het goede moment. Projectleider Hester Klein Tijssink uitlegt: “We zijn hier oordeel-loos. We serveren kunst en voedsel aan bevlogen vegans, bourgondische vleeseters en alles daartussenin. Sommige hapjes zullen je verrassen, andere choqueren. Ons doel is mensen laten nadenken over en vooral genieten van wat ze in hun mond stoppen.”

De combinatie van kunst en eten werkt verbindend

Volgens Jan van Hoof, artistiek leider van de Veghelse kunstgroep De Compagnie, is kunst daar een ideaal medium voor. “Als kunstenaar kun je veel zeggen zonder mensen te veroordelen. Kunst komt binnen in ons onderbewuste. Het is voeding voor onze geest, brandstof voor een open en eerlijk gesprek met elkaar en – net als eten – van iedereen. Juist de combinatie van kunst en eten werkt verbindend. Je ziet, hoort of proeft hier niet alleen. Je beleeft. Met al je zintuigen.”

Onder de titel ‘One Third’ is tijdens het festival een expositie te zien van de Oostenrijkse fotograaf en beeldend kunstenaar Klaus Pichler. Zijn werken zijn een aanklacht tegen voedselverspilling.

Een van de voorstellingen die eruit springt is Slachtvisite van het Drentse theatergezelschap Peergroup. Na een oproep meldden zich vijftien ambachtelijke slagers uit Noord-Brabant die wel op het podium willen staan. Tijdens de voorstelling, die acht keer wordt opgevoerd, gaan telkens twee professionele slagers voor het oog van het publiek een half varken uitbenen. Het geslachte varken wordt vervolgens in een viergangendiner gepresenteerd.

Slachtvisite vertelt het verhaal van de huidige voedselindustrie en de onhoudbaarheid daarvan. Met dit project wil Peergroup inzichtelijk en invoelbaar maken welke weg het vlees aflegt tot het op het bord van de consument beland. Ook is de succesvolle voorstelling Iets met boeren van het Bredase Bureau Pees te zien. Verder is er onder meer een koffieproeverij met driehonderd deelnemers en de installatie/performance Klikoduiken van beeldend kunstenaar Lidwina Charpentier. Sinds anderhalf jaar maakt zij een statement door uitsluitend voedsel te eten dat ze uit kliko’s achter supermarkten haalt.

Een panoramafoto van de voormalige veevoederfabriek in Veghel, nu Noordkade. Foto > Jack Monde

Het Kitchen Concert is een unieke multidisciplinaire ervaring. Theater, restaurant, museum en popconcert smelten samen tot één voorstelling. Dit idee komt uit de koker van kunstenaar, designer, muzikant én chef-kok Jasper Udink ten Cate. De Marokkaans-Nederlandse schrijfster Hassnae Bouazza, die onder meer het boek Een koffer vol citroenen schreef, geeft tijdens het festival een lezing. (en)

Ga hier naar het volledige programma van BIJT!

Lees ook op Brabant Cultureel:
Slagers gezocht voor theatervoorstelling op de Noordkade in Veghel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *