Slagers gezocht voor theatervoorstelling op de Noordkade in Veghel

Van 28 juni tot en met 9 juli 2023 staat de Noordkade in Veghel in het teken van BIJT!, een nieuw festival waarin kunst en voedsel samenkomen. Het programma bestaat uit beeldende kunst, live muziek, theater, film, dans en andere activiteiten. Een bijzondere voorstelling is Slachtvisite van het Drentse theatergezelschap Peergroup.

Tijdens de voorstelling gaan twee professionele slagers voor het oog van het publiek een half varken uitbenen. En voor dat uitbenen is Peergroup op zoek naar slagers in Noord-Brabant die op het podium willen staan. ‘Acteerervaring is geen vereiste’, laat de theatergroep weten. Het geslachte varken wordt bij de daarop volgende voorstelling in een vijfgangendiner gepresenteerd.

Beeld van ‘Slachtvisite 2021’ in de centrifugehal van De Molkfabryk in Burgum.

Het stuk werd eerder opgevoerd in het Friese Burgum en deed toen veel stof opwaaien. Desondanks stroomde het nieuwsgierige publiek massaal toe en waren meer dan twintig voorstellingen uitverkocht.

Slachtvisite vertelt het verhaal van de huidige voedselindustrie en de onhoudbaarheid daarvan. Met dit project wil Peergroup inzichtelijk en invoelbaar maken welke weg het vlees aflegt tot het op het bord van de consument beland. In Slachtvisite willen de groep alle perspectieven op de slacht met het publiek delen en het verhaal, de mening en ervaring van bezoekers hierin meenemen. In hun mobiele snijzaal, midden in de Koekbouw op de Noordkade brengen zij tijdens Slachtvisite de slacht dichter bij het publiek door het ambacht in al zijn facetten te delen.

Peergroup maakt locatietheater voor volwassenen en voor de jeugd. Ze brengt in haar projecten vier elementen samen: een actuele kwestie, een betekenisvolle locatie, een gemeenschap met wie ze samenwerkt en een op maat gemaakt impactprogramma. (en)

Scène uit de voorstelling Slachtvisite van theatergezelschap Peergroup. Foto’s > Ryer Boxem

Reacties naar dajo@peergroup.nl

bijt-festival.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Theater De Blauwe Kei ingebed in nieuwe, verrassende culturele hotspot van Veghel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *