Etsen en aquarellen voor een rommelmarktprijs

(foto)column door Joep Eijkens

De Tilburgse Meimarkt staat bekend als de grootste rommelmarkt van Zuid-Nederland. Met een beetje geluk kun je er mooie vondsten doen, maar er worden toch vooral gewone tweedehands spullen verkocht. Van speelgoed, boeken en kleren tot brocante, mobieltjes en gereedschappen. Opmerkelijk dan ook om opeens afgelopen Eerste Pinksterdag op de Meimarkt een kraam tegen te komen vol beeldende kunst – alsof een stukje Tilburgse ‘kunstklottermarkt’ uit de jaren vijftig even uit de dood verrezen was. (‘Klotteren’ is een typisch Tilburgs woord voor het doen van Sinterklaasinkopen.)

Aangeboden werden etsen, linosneden, aquarellen en tekeningen van Jan van Riel (1907-1988). Er hing een tekst bij waarin te lezen viel dat deze in Amsterdam geboren Tilburgse kunstenaar bekend werd door zijn ‘olieverfstukken, aquarellen, lino’s en etsen, voornamelijk expressionistische haven- en stadsgezichten, landschappen en Bijbelse taferelen’. Ook werd vermeld dat Stadsmuseum Tilburg een schilderij bezit dat Van Riel in 1960 maakte van de bouw van de nieuwe Stadsschouwburg.

Veel kunstenaars laten na hun dood werk achter waarvoor nabestaanden moeilijk een bestemming kunnen vinden. Dat was ook het geval bij Van Riel. Een groot aantal werken van zijn hand kwam terecht bij het Tilburgse handboogschuttersgilde Sint Sebastiaan waarvan hij lid was geweest. Een deel daarvan werd in overleg met een kenner weggegooid, de rest werd nu te koop aangeboden: voor zegge en schrijve vijf euro per stuk, inclusief passe-partout. De gildemannen achter de kraam waren niet ontevreden over de opbrengst die ten goede komt aan het gilde. Hopelijk lukt het hen om andere belangstellenden te attenderen op de mogelijkheid om voor een rommelmarktprijs een echte aquarel of ets op de kop te tikken.

Vorige (foto)column Joep Eijkens:
Verkwanseling van de rust van Moerenburg

© Brabant Cultureel 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *