Oosterhoutse kunstmanifestatie brengt een hommage aan fotograaf Piet den Blanken

Zelf beschouwde hij zich absoluut niet als kunstenaar, laat staan dat hij zich als zodanig presenteerde. Maar postuum zal hij er toch aan moeten geloven. De 3 juni 2023 startende Kunstmanifestatie h3h biënnale Oosterhout brengt een hommage aan de in 2022 overleden documentair fotograaf en fotojournalist Piet den Blanken (Wijbosch 1951 – Guatemala Stad 2022). De kunstmanifestatie – voorheen bekend als Kunst in de Heilige Driehoek – staat ditmaal in het teken van het thema ‘Geloof’.

El Salvador, San Salvador, april 2005. In de gevangenis Quezaltepeque hebben een paar gevangenen zich bekeerd tot de Heer. Foto > Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Den Blanken was een uitgesproken geëngageerde fotograaf. Tijdens zijn talloze reizen over de hele wereld, niet op de laatste plaats in Latijns-Amerika, maakte hij fotoreportages over allerlei vormen van sociaal onrecht. Hij publiceerde niet alleen in landelijke en regionale dagbladen, vakbondsbladen en opiniebladen, hij maakte ook diverse fotoboeken over onder meer het leven in kleine Brabantse dorpen, burgeroorlogen, mantelzorgers en prostitutie.

“We spraken met elkaar over de mogelijkheid om een fotograaf te vragen een serie te maken rondom het thema ‘geloof’”, zo melden Hendrik Driessen en Rebecca Nelemans, de curatoren van de Oosterhoutse biënnale. “Direct dachten we beiden aan het oeuvre van Piet den Blanken. Met zijn empathische vermogen en scherpe fotografische blik legde hij vast hoe mensen onder erbarmelijke omstandigheden er toch steeds weer in slagen om de hoop niet te verliezen en te blijven streven naar een beter leven.”

Griekenland, Athene, oktober 2000. Een paar honderd illegale Koerden, Afghanen en anderen bivakkeren op een weinig gebruikt rangeerterrein van de Griekse spoorwegen in kartonnen hutjes en van oude spoorbielzen en golfplaten opgetrokken onderkomens. Foto > Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

In samenspraak met de erven van de fotograaf maakten de curatoren een selectie waarbij, zo schrijven zij, ‘het doorzettingsvermogen van de mens en het geloof in een betere toekomst het uitgangspunt vormen’. (je)

Kunstmanifestatie h3h biënnale Oosterhout vindt plaats van 3 juni tot en met 16 juli 2023.

www.h3hbiennale.nl

Lees in Brabant Cultureel over Piet den Blanken onder meer:
Piet den Blanken (1951-2022): de fotocamera als aanklacht
Documentaire over Piet den Blanken, fotograaf met een standpunt
Een andere wereld is mogelijk: Marinaleda is de utopie van fotograaf Piet den Blanken

Beluister hier de reportage die René Oomen maakte voor het culturele radioprogramma GrensGeluiden over Piet den Blanken en zijn werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *