Expositie politieke prenten van Inktspotprijs 2022 in Ton Smits Huis

Vorig jaar was Jip van den Toorn een van de genomineerden voor de Inktspotprijs. Dit jaar won zij de Inktspotprijs 2022, als eerste vrouw. De prijs werd in september uitgereikt. In het Ton Smitshuis in Eindhoven is tot eind december een selectie van de inzendingen te zien.

door Irma van Bommel

Ieder jaar in september reikt Stichting Pers en Prent de Inktspotprijs uit voor de beste politieke prent van het afgelopen parlementaire jaar. De prijs wordt sinds 1994 georganiseerd. Dit jaar koos de jury unaniem voor een cartoon van Jip van den Toorn (1993) over klimaatbewuster leven. Er zijn opvallende weinig vrouwen cartoonist en Van den Toorn is de eerste vrouw aan wie de prijs is toegekend. De winnaar krijgt een bronzen beeldje van een duiveltje op een inktpot, gemaakt door kunstenares Carla Daalderop.

Jip van den Toorn > ‘Milieubewust’. Veel mensen zijn zich wel bewust van hun impact op het milieu, maar handelen daar niet naar. De Volkskrant, 10 mei 2022.

In het juryrapport staat: ‘In haar tekening staat de menselijke hypocrisie rondom klimaatverandering centraal. Hoe vaak mensen ook het advies krijgen minder te vliegen, het blijkt moeilijk om milieubewuster te leven. Van den Toorn verbeeldt op humoristische wijze het hypocriete gedrag van de milieubewuste mens én houdt ons een spiegel voor.’ Van den Toorn volgde de opleiding Illustratie aan de HKU en heeft een beeldcolumn in de Volkskrant.

Naast klimaatverandering waren het afgelopen jaar onder andere Poetin, actievoerende boeren, wappies, Forum Beeldtaal, de verziekte huizenmarkt en de hoge energiekosten dankbare onderwerpen voor cartoonisten. De jury wees vijf genomineerden aan. Dat waren, naast Jip van den Toorn met Milieubewust, Jos Collignon met Wetenschap is ook maar een mening, Tjeerd Royaards met Roe versus Wade, Marco Jeurissen met Het leesplankje van Baudet en Pieter Geenen met Het boerenprotest.

Jos Collignon > ‘Wappies’. Ja, je voelt het gewoon. Het klopt niet. De Volkskrant, 4 juni 2022
Tjeerd Royaards > ‘Roe v. Wade’. Het recht op abortus in de Verenigde Staten wordt niet meer gegarandeerd na een uitspraak van het Federale Hooggerechtshof. Trouw, 22 juni 2022.
Marco Jeurissen > ‘Het leesplankje van Baudet’. FvD wil scholen en pabo starten. De Limburger, 13 februari 2022.
Pieter Geenen > ‘Boerenprotest’. Radicale boeren accepteren niet dat zij veroorzakers zijn van een groot deel van het stikstofprobleem en dat krimp noodzakelijk is. Trouw, 22 oktober 2021.

De Noord-Brabantse dagbladen zijn in de expositie vertegenwoordigd met cartoons van Jean Gouders (BN De Stem), Paul Kusters (DPG Media) en Jesse van Muylwijck (DPG Media).

Jean Gouders > ‘Wees voorzichtig met wat je wenst’. Van Houwelingen (FvD) dreigt Sjoerdsma (D66) met tribunalen. BN De Stem, 27 november 2021.
Paul Kusters > ‘Nederland telt 36.000 daklozen’. Door stijgende energieprijzen dreigt, volgens het Nibud, in Nederland een groeiende armoede. Algemeen Dagblad en regionale dagbladen (DPG Media), 7 oktober 2021.
Jesse van Muylwijck > ‘Perspectief voor de boeren’. Een vergadering in een provinciehuis, waar men van gedachten wisselt over de toekomst van de boeren. Regionale dagbladen (DPG Media), 7 januari 2022.

‘Inktspotprijs 2022’, tot en met 28 december 2022 in het Ton Smits Huis in Eindhoven.

Ton Smits Huis Eindhoven

Lees ook op Brabant Cultureel:
Expositie Inktspotprijs 2021 te zien in Ton Smits Huis in Eindhoven
Tekenaar Len Munnik wint voor tweede maal prijs voor beste politieke prent

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *