Tekenaar Len Munnik wint voor tweede maal prijs voor beste politieke prent

De Inktspotprijs 2020 voor de beste politiek prent is toegekend aan tekenaar Len Munnik. De tekening gaat over corona en werd op 4 juni gepubliceerd in dagblad Trouw. Het is voor de tweede keer dat Len Munnik deze prijs in de wacht sleept, hij won hem eerder in 1996. Munnik tekent sinds jaar en dag ook cartoons voor Brabant Cultureel.

De jury onder leiding van Saskia de Bodt, emeritus hoogleraar illustratie aan de Universiteit van Amsterdam, moest een keus maken uit 108 tekeningen, ingezonden door zesendertig tekenaars. De voorzitter stelde vast dat er een duidelijke cesuur zat in de tekeningen, die vóór 12 maart waren bedacht en erna. Dat was de dag dat ook in Nederland de verspreiding van het coronavirus tot een pandemie werd bestempeld. Voor de tekenaars een onverwachte, maar ook moeilijke uitdaging.

Met deze prent won Len Munnik de Inktspotprijs 2020. © Len Munnik

De jury: ‘Het was – en is – heel moeilijk om grip te krijgen op een pandemie. De kranten stonden bol van artikelen van schrijvers, filosofen, artsen en ervaringsdeskundigen die vele, vele woorden tot hun beschikking kregen om vele, vele standpunten van alle kanten te belichten. Er werd gefoeterd en gezeurd. Maar die arme tekenaars? Die moesten, zoals altijd, in één beeld iets duiden, iets overweldigends, waarvan niemand de afloop wist. Maar ze bleven overeind.’

Len Munnik kreeg vat op het onderwerp en zijn creativiteit leidde tot de winnende prent met de titel Alles wordt weer normaal. Volgens De Bodt een bijna filosofische tekening. In een echte Munnik-stijl: niet zozeer confronterend, maar een die met humor tot nadenken stemt. 

Cartoonist Len Munnik in zijn werkkamer in Prinsenbeek, 2014. Tegenwoordig woont hij in Dordrecht. Foto > Piet den Blanken

Len tekent al meer dan veertig jaar voor Trouw. Maar daarnaast werkt hij al vele jaren voor ideële organisaties. Voor Brabant Cultureel maakt hij jaarlijks een aantal prenten die de cultuur in Brabant, en in het bijzonder de bestuurders, met goedmoedige, maar rake spot op de hak neemt.

Len Munnik is 75 jaar, maar hij heeft nog geen enkele behoefte om zijn tekenmateriaal voorgoed op te bergen. In Trouw zei hij daarover: “Ik heb er veel te veel lol in. Toen ik met dit werk begon, was het een hobby van me. Dat is het altijd gebleven. Ik sta twee keer per week in Trouw. Daar kan ik mijn ei kwijt. Ik heb inspiratie genoeg om nog heel lang door te gaan.” (en)

Foto boven beeld > YouTube

Deze cartoon maakte Len voor Brabant Cultureel in 2015 naar aanleiding van het Van Gogh jaar.

persenprent.nl

Vanwege het cornavirus vond de uitreiking van de prijs in kleine kring plaats in Nieuwspoort in Den Haag. De voorzitter van de jury zocht Len Munnik thuis op. Zie het videoverslag hieronder. 

Interview met Len Munnik [2018]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *