GLOW 2022 lichtkunstfestival van internationale allure

Een week lang staat Eindhoven weer in het teken van GLOW, een gratis toegankelijk lichtkunstfestival van internationale allure. Van zaterdag 12 tot en met zaterdag 19 november 2022 zijn drieëndertig lichtkunstwerken te zien die zijn geïnspireerd op het thema ‘Urban Skin’. Ze bedekken pleinen, plantsoenen en iconische gebouwen zoals Villa Dommelhoef, de ranke Vesteda woontoren, de High Tech Campus en de Paterskerk.

Een van de hoogtepunten van GLOW 2022 is onder andere het Van Abbemuseum, waar twintigduizend kinderen meewerkten aan Museum Monsters. Bijzonder is ook de eerste wandelende lichtkunstshow van het Franse collectief Picto Facto. Nieuw is dit jaar dat de bezoekers een audiotour kunnen volgen waardoor zij de lichtprojecties nog intenser kunnen beleven.

‘Different point of views’ door Michel Suk. Foto > Bart van Overbeeke / GLOW Eindhoven

GLOW is een evenement dat maatschappelijk is ingebed in de Eindhovense samenleving. “Doordat GLOW samenwerking tussen bedrijven, opleidingsinstituten, bewoners en kunstenaars stimuleert, ontstaan unieke, innovatieve lichtkunstwerken waarin actuele en relevante thema’s zoals eenzaamheid, diversiteit, inclusiviteit en duurzaamheid aan bod komen”, aldus de organisatie. Wat dat laatste betreft, neemt GLOW extra energiebesparende maatregelen. Van maandag tot en met donderdag gaan de lichten een uur eerder uit. De organisatie roept de bezoekers op om thuis lampen te doven en ook apparaten zoveel mogelijk uit te zetten en zo een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid van het festival.

De ambitie van de organisatie is om met het festival in de top drie van meest toonaangevende lichtkunstfestivals ter de wereld te komen. Jaarlijks trekt GLOW meer dan 750.000 bezoekers naar Eindhoven. (en)

Foto boven het artikel: ‘Porte Celisli’ foto door Bart van Overbeeke, GLOW 2021

Het lichtfestival is te bezoeken van zaterdag 12 tot en met zaterdag 19 november van 18.30 – 23.00 uur. Echter op maandag tot en met donderdag gaat het licht om 22.00 uur uit.

‘Ode to Light’ van Daniel Margraf, 2021. Foto > Bart van Overbeeke / GLOW Eindhoven

www.gloweindhoven.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Kunst, techniek en spektakel is de succesformule van GLOW [2018]
Digitaal kampvuur, water en vooral veel licht in GLOW [2017]

Energieverbruik GLOW
We zitten midden in een energiecrisis, is het dan verantwoord om een lichtkunstfestival te houden? De organisatie van GLOW licht dat toe op zijn website.
Kort samengevat: de lichtprojecties verbruiken 5000 kWh aan elektriciteit, de organisatie er omheen 2000 kWh. Door op vier dagen een uur eerder te stoppen wordt 500 kWh bespaard. Het verbruik van 6500 kWh is gelijk aan het gemiddelde verbruik van honderd huishoudens in negen dagen.  
Meer op de site van GLOW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *