‘Close’ wint publieksprijs internationaal filmfestival Cinecitta

 De bezoekers van het Cinecitta International Filmfestival hebben in grote meerderheid de film Close uitgekozen als de beste productie. De prijs voor de Vlaamse filmmaker Lucas Dhondt bedraagt 1500 euro.

Close gaat over twee jongens van dertien jaar die een affectieve relatie hebben, zonder een zweem van seksualiteit. Als de twee op het schoolplein de vraag krijgen of ze een stelletje zijn knapt er iets in de verhouding. Er ontstaat afstand tussen de jongens en dan krijgt het verhaal een dramatische wending.

Remy en Leo in ‘Close’.

Close is op het filmfestival van Cannes door het publiek met een tien minuten durende ovatie beloond en met de Grand Prix van de jury. De film is verkocht aan zo’n honderd landen en de regisseur vertelde in het radioprogramma Kunststof dat er in de VS ook veel belangstelling is. België stuurt de film in voor de Academy Awards categorie buitenlandse film (Oscar). Close gaat vanaf donderdag in roulatie en is onder andere te zien in Cinecitta, NatLab, Cacaofabriek, Verkadefabriek, Chassé en in december in de C-Cinema’s (Roosendaal, Etten-Leur, Bergen op Zoom).

De tweede prijs van duizend euro was voor de Franse film Le Vraie Famille (The Family) en de derde prijs van vijfhonderd euro voor de Iraanse film Until Tomorrow. Regisseur Ali Asgari merkte in zijn dankwoord op dat hij al een aantal prijzen in ontvangst mocht nemen voor diverse films maar nog nooit een publieksprijs wist te winnen. 

De datum van de vijfde editie van het Cinecitta International Filmfestival in Tilburg staat al vast, van woensdag 18 oktober tot en met zondag 22 oktober 2023. (en)

Lees ook op Brabant Cultureel:
‘Close’ aangrijpende film over intieme vriendschap tussen twee jongens
Internationaal filmfestival in Cinecitta koestert het intieme karakter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *