Internationaal filmfestival in Cinecitta koestert het intieme karakter

Nu corona op zijn retour lijkt te zijn, kan de organisatie van het 013 Cinecitta International Film Festival (013 CIFF) weer flink uitpakken. Van woensdag 26 tot en met zondag 30 oktober 2022 zijn in de zalen van Cinecitta in Tilburg maar liefst zeventien buitenlandse films te zien. Het zijn producties die internationaal goede kritieken en prijzen hebben gekregen, maar die in Nederland niet of nauwelijks in de bioscoop te zien zijn.

013 CIFF beleefde zijn vuurdoop in 2019 en begint nu aan zijn vierde editie. In het eerste jaar kon de filmliefhebber genieten van dertien producties, nu zijn het er zeventien uit landen als Griekenland, China, Mexico, Frankrijk/Brazilië en Duitsland/Luxemburg. Het festival wordt geopend met de film Close van de Belgische regisseur Lukas Dhont. Het is een film over twee jongens die zich aanvankelijk heel nauw met elkaar verbonden voelen, maar na enige tijd toch van elkaar verwijderen. Cinecitta is er trots op Close te kunnen vertonen, want deze film won de Grand Prix op het filmfestival in Cannes. Het publiek beloonde de regisseur met een minutenlange staande ovatie. Cinnecita heeft hiermee een echte primeur want de film is voorlopig nog niet in andere Nederlands bioscopen te zien.

Scène uit Close van Lukas Dhont

Ondertiteld

Nieuw is dat een aantal films die op het programma staan Nederlands ondertiteld worden. Voor sommige bezoekers is het toch een drempel om naar een film te gaan die van Engelse ondertitels is voorzien. Omdat 013 CIFF ook buitenlandse bezoekers trekt, zoals internationale studenten, zijn alle films ook te zien met een Engelse vertaling.

Een kleine selectie van de films die bij de vierde editie van Cinecitta International Film Festival te zien zijn.

013 CIFF is een relatief klein festival en Cinecitta koestert het intieme karakter. Want belangrijk is dat filmliefhebbers in een informele sfeer met elkaar kunnen nakletsen, ook met aanwezige filmmakers. Bovendien zijn er omlijstende activiteiten zoals een ‘dine-in cinema’. Tijdens het diner kunnen de gasten dan kijken naar de komedie The In-Laws.

Op de slotavond wordt een award uitgereikt aan de filmmaker die bij het publiek het meeste indruk heeft gemaakt. Aan die award is een bedrag verbonden van vijftienhonderd euro. Voor de filmmaker die op de tweede plaats eindigt, is een bedrag van duizend euro beschikbaar en nummer drie krijgt vijfhonderd euro. (en)

013ciff.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *