Bart Smulders maakte mooiste foto van de Brabantsedag

Fotograaf Bart Smulders uit Vianen heeft de fotowedstrijd gewonnen van de Brabantsedag 2022. Zijn bekroonde foto brengt een wagen in beeld die gaat over Brabantse schilders. De foto’s van Smulders (Middelbeers 1955) zijn in Brabant Cultureel gepubliceerd bij het verslag van dit culturele evenement in Heeze. Op twee zette de jury een foto van Damien Eichhorn met als onderwerp de wagen van De Rooie Hoek. Jeanine Meek, met als onderwerp de wagen van vriendenkring Van Gaal, eindigde op plek drie. De jury bestond uit de professionele fotografen Astrid Huis en Rob Engelaar.

Boven de winnende foto van Bart Smulders. De onderste foto is dezelfde wagen in de theaterparade van de Brabantsedag. Door het dichtklappen van de luiken van de schilders kwamen deze eigentijdse portretten tevoorschijn.

“Er was een grote diversiteit aan inzendingen”, reageert jurylid Astrid Huis. “Voor ons als jury was het best lastig om tot de uiteindelijke top drie te komen. Ik heb bij de boordeling vooral gekeken naar welke foto’s voor mij het gevoel van de Brabantsedag weergeven: het spel, de passie, de samenwerking en natuurlijk de wagen. Ook heb ik sterk gelet op de compositie. Dat is moeilijk om allemaal in een beeld te vangen, maar daar zijn de winnaars goed in geslaagd. Persoonlijk houd ik van de kracht van eenvoud.”

Mede-jurylid Rob Engelaar: “Het was erg fijn te zien dat er zoveel foto’s ingestuurd zijn voor de wedstrijd. Dat maakt het voor de jury niet makkelijk, vooral omdat de Brabantsedag op zoveel manieren in beeld gebracht werd. Ik heb bij het jureren vooral gelet op de sfeer in de foto: de Brabantsedag is een beleving voor zowel het publiek als de deelnemers. Foto’s waar deze tweespeling duidelijk te zien was, heb ik helaas niet gezien. Een goede tip voor volgend jaar! De drie winnaars blinken uit met emotie en compositie.” (en)

De bekroonde foto van Damien Eichhorn.
De bekroonde foto van Jeanine Meek.

www.bartsmulders.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Brabantse schilders prikkelen fantasie ontwerpers theaterparade in Heeze

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *