Brabantse schilders prikkelen fantasie ontwerpers theaterparade in Heeze

Het is misschien wel de grootste theaterparade van Nederland die op de laatste zondag van augustus door de straten van Heeze trekt: de Brabantsedag. Het thema was dit jaar ‘met verve’, wat verwijst naar de rijke schilderstraditie vanaf de tijd van het Hertogdom Brabant.

Zestien wagens, vaak omringd door talloze artiesten uitgedost in prachtige theaterkostuums, trokken door Heeze, dat zelf ook een reputatie geniet als schildersdorp. De wagenbouwers hadden veel inspiratie geput uit het thema. Schilderijen van onder andere Pieter Brueghel de Oude en de Jonge, Vincent van Gogh, David Teniers en Jan Sluijters werden verbeeld in wonderlijke en verbazingwekkende creaties, met veel oog voor sprekende details. Misschien was dat ook wel gevolg van het feit dat de ontwerpers vanwege corona noodgedwongen twee jaar op hun handen hadden moeten zitten. Zij gaven in deze 63ste editie van de Brabantsedag hun fantasie en artistieke aspiraties volop de ruimte. Het publiek, dat met duizenden langs de kant stond, genoot er met volle teugen van. 

Vriendenkring De Rijten ging er met de hoofdprijs vandoor met Fantasie doet leven, gebaseerd op het schilderij Kleine man met groot speelgoed van de Vlaamse beeldend kunstenaar Jan Cobbaert (1909 – 1995). (en)

Fotograaf Bart Smulders maakte van de theaterparade bijgaande beeldimpressie. 

Alle foto’s Bart Smulders
De winnende creatie van Vriendengroep De Rijten.
Het schilderij van Jan Cobbaert dat inspiratiebron was voor de winnaars.

Lees ook op Brabant Cultureel:
Brabantse kunstschilders inspiratiebron voor theaterparade Brabantsedag in Heeze

© Brabant Cultureel 2022

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *