Uitreiking cultuurprijs 2022 aan Gummbah in zes zinnen samengevat

In een volle schouwburgzaal in Tilburg presenteerden Gummbah en Leonard Bedaux hun theaterprogramma ‘Sexboerderij het Gouden Kalf’, waarna Gummbah de Cultuurprijs 2022 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant in ontvangst mocht nemen uit handen van Commissaris van de Koning Ina Adema die vervolgens door de laureaat troostend een arm om de schouders kreeg gelegd.

door Lauran Toorians • Foto’s > Ilse Wolf

KUT, riep de schouwburgdirecteur met Kuifjekapsel de zaal in, kut en nogmaals kut, in de veronderstelling dat hij dit wel mocht doen op deze bijzondere avond die hij gevraagd was aan te kondigen – wat hij normaal nooit doet, aankondigen, zodat je je kon afvragen waarom hij dat nu wel deed – en die zou culmineren in de uitreiking van de Cultuurprijs 2022 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, een prijs die bestaat uit een bedrag van tienduizend euro en een kunstwerk door Iris Toonen, maar die, de avond, toch vooral bestond uit een presentatie van een groot aantal ‘net niet verschenen boeken’ door Gummbah, afgewisseld met hilarische filmpjes waarin alledaagse saaiheid een vrolijke twist krijgt en die zijn gemaakt door Leonard Bedaux.

Gummbah (l) en Leonard Bedaux met hun theaterprogramma ‘Sexboerderij het Gouden Kalf’.
Gummbah luistert naar juryvoorzitter Verily Klaassen.
De troostende arm om de schouders van Commissaris van de Koning Ina Adema.

Eén zin

Onder de vele net niet verschenen boeken die werden gepresenteerd, was er één met de aansprekende titel 500 verhalen van één zin door Oscar Punt waaruit Gummbah ook enkele verhalen voorlas en daarmee de inspiratie leverde voor een verslag van de avond met alinea’s van één zin elk – wat niet al te moeilijk is als je maar voldoende tussenzinnen en bijzinnen produceert en niet probeert om overdadig zinnig proza te leveren.

Dat het duo Gummbah en Bedaux aan fantasie niets tekort komt, was al langer duidelijk, maar de onbewogenheid en de totale bescheidenheid waarmee zij hun programma afwerkten, wekt bewondering – meer dan een glimlach en af en toe een kleine buiging van Gummbah of een schouderklopje voor zijn kompaan gaven zij niet prijs, terwijl je toch zou denken dat de enthousiaste reacties van het publiek hen vervulde met trots en de lach uit de zaal toch zeker ook aanstekelijk was – bewondering die in elk geval mij regelmatig voor het dilemma stelde of ik nu naar de boekpresentatie op het grote scherm moest kijken of mijn blik toch vooral op het duo achter de tafel moest richten (allebei natuurlijk).

Na dit programma las juryvoorzitter Verily Klaassen vanachter een stilletjes aangevoerd spreekgestoelte voor uit het juryrapport waarna CvdK Ina Adema lovende woorden sprak, lovende woorden die beslist goed waren bedoeld, maar die ook het gelijk van Gummbah onderstreepten dat de rede geen reden nodig heeft om af te haken wanneer de werkelijkheid van alledag werkelijk tot je doordringt en waarna Gummbah geen ander dankwoord wist uit te brengen dan: Leve Willem II! Leve Tilburg!

Want waarom zou het zin moeten hebben, of krijgen, als het er al is?

Gezien zaterdag 8 oktober 2022: ‘Sexboerderij het Gouden Kalf. Gummbah & Leonard Bedeaux’ in Schouwburg Tilburg.

Leonard Bedaux Cinema

Lees ook op Brabant Cultureel:
Cultuurprijs 2022 voor tekenaar van absurde strips en cartoons Gummbah

© Brabant Cultureel 2022

Reacties (1)

  1. Rob van Steen schreef:

    Om volledig te zijn, die directeur ben ik en die riep “Kut, Wim Kut, het hoofdpersonage in het boek ‘de avonturen van Wim Kut’ komt wellicht vanavond ook in de show van Gummbah voor.” En inderdaad, ik had nooit gedacht dat ik dat in een zaal met bobo’s zou mogen roepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *