Van Abbemuseum breidt de collectie uit met design verzameld door Edelkoort

In 2020 toonde het Van Abbemuseum tijdens de Dutch Design Week met de expositie ‘New Melancholy’ design uit de collectie van Lidewij Edelkoort. Vorige week maakte het museum bekend dat het vijftig objecten uit de designcollectie van Lidewij Edelkoort heeft aangekocht. En dat betekent een wijziging in het verzamelbeleid van het museum dat zich eerder uitsluitend richtte op beeldende kunst. Maar zo vreemd is dit niet, haast het museum zich te zeggen, want de grenzen tussen beeldende kunst en design vervagen. Veel designers begeven zich immers op het grensvlak van design en autonome kunst.

Blik in de tentoonstelling ‘New Melancholy’ in het Van Abbemuseum, 2020, met op de voorgrond ‘Smoke Piano’ van Maarten Baas. Foto > Joep Jacobs

Het Van Abbemuseum richt de laatste jaren het expositie- en verzamelbeleid op maatschappelijke vraagstukken. Ook veel designers vragen tegenwoordig op poëtische wijze aandacht voor wereldwijde problemen. En juist daar wil het museum zich op richten. “Het samenspel van de verschillende disciplines zet aan het denken over grote maatschappelijke transities en disrupties die nu spelen. Denk aan vraagstukken als klimaatverandering, migratie, racisme, eenzaamheid en melancholie”, zegt Edelkoort.

In genoemde expositie in 2020 werd al design getoond in combinatie met beeldende kunst uit de eigen collectie van het museum en dat gaat tijdens de DDW in oktober 2022 opnieuw gebeuren. Net als in 2020 wordt er weer samengewerkt met De Kazerne en zal een deel van de expositie ook daar te zien zijn.

 ‘Crystal Virus’ van Pieke Bergmans (Edelkoort collectie)

Lidewij Edelkoort verzamelde werk van oud-studenten en docenten van Design Academy Eindhoven waaraan zij zelf lange tijd als toonaangevend directeur was verbonden. Onder meer werk van Piet Hein Eek, Maarten Baas, Nacho Carbonell, Hella Jongerius en Studio Job. En daarmee gaat het Van Abbemuseum zich focussen op Eindhovens design. Het museum heeft al toegezegd ook na verwerving van de collectie Edelkoort met regelmaat design te blijven aankopen van ontwerpers die een band hebben met Eindhoven en die werken vanuit een maatschappelijke visie. Dat is mooi voor een museum in een stad waarvan technologie, kennis en design de belangrijkste pijlers zijn. Volgens Hoofd Collecties Steven Ten Thije “is er lang gezocht naar een passende vorm om design te verwerven. Daar was het aanbod van de Edelkoort collectie bij uitstek het beste antwoord op.” (ivb)

‘Chair’ van Rodrigo Almeida (Edelkoort collectie)

De expositie ‘De collectie is …’ met design uit de collectie van Lidewij Edelkoort is van 8 oktober t/m 6 november 2022 te zien in het Van Abbemuseum en in De Kazerne (daar zelfs te zien tot voorjaar 2023). Tijdens de DDW van 22 t/m 30 oktober alleen toegang met ticket DDW.

www.vanabbemuseum.nl

www.kazerne.com

Lees terug:
DDW 2020 start online èn tegelijk met enkele langlopende exposities – Brabant Cultureel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *