Dansgezelschap de Stilte hoopt in het najaar de coronacrisis te overleven

In de culturele sector vallen, net als elders in de maatschappij, harde klappen door de coronacrisis. Dansgezelschap de Stilte in Breda heeft honderden voorstellingen geannuleerd. De hoop is dat half juni de draad weer opgepakt kan worden. Maar als de crisis tot 1 januari voortduurt, valt het doek voor de Stilte, vreest zakelijk leider Jan Baanstra.

door Emmanuel Naaijkens

Vol optimisme en blakend van gezondheid waren ze bij De Stilte al begonnen met de voorbereiding van het vijfentwintigjarig jubileum. Maar het vooruitzicht op een mooi feest is in één klap ongedaan gemaakt door de sluipmoordenaar die corona heet. Het virus heeft ook dansgezelschap de Stilte in Breda hard geraakt. Tot half juni zijn honderd voorstellingen, honderdnegentig duetten en vijfhonderd workshops geschrapt. Bijna de helft van de jaarlijkse producties. Dansers, technici, choreografen, acteurs, musici en andere leden van het gezelschap zitten sinds 18 maart 2020 noodgedwongen thuis. De naam de Stilte krijgt zo een wrange bijklank.

Aanvankelijk was de verwachting dat de bui snel over zou zijn. Of zoals de Vlaamse danseres Kaia Vercammen het verwoordde: “Op 6 april gaan we er weer voor, blijf in shape, zodat we over drie weken de draad weer op kunnen pakken.” Op dinsdag 7 april, zo stond in haar agenda, zou ze weer op de planken staan. In Oosterhout voor de voorstelling De Ontspoking. Maar Vercammen zit net als haar collega’s nog steeds thuis. Zij brengt de tijd onder meer door met yoga en met oefeningen om in conditie te blijven.

Scène uit dansvoorstelling HiHaHuttenBouwers van De Stilte. Foto > Hans Gerritsen.

Alle hoop is gericht op het najaar. Als dan het geplande programma kan worden uitgevoerd, valt de schade – naar schatting 2,5 ton – nog te overzien, zegt zakelijk leider Jan Baanstra. Maar als op 1 januari 2021 de strenge maatregelen in verband met het coronavirus nog steeds van kracht zijn, dan valt waarschijnlijk het doek. Bij de Stilte zijn, omgerekend in voltijdsbanen, vierentwintig mensen in vaste dienst. Dat is in de culturele sector vandaag de dag vrij uitzonderlijk, maar betekent voor het gezelschap nu juist een meevaller. De Stilte kan een beroep doen op de NOW-regeling van de overheid. Die voorziet in een tegemoetkoming in de loonkosten.

Subsidies

En dan te bedenken dat de dansers in Breda er relatief gunstig voorstaan. “We hebben een goed eigen vermogen als appeltje voor de dorst”, zegt Baanstra, al voorziet dat niet in de ongekende crisis zoals die nu over de wereld raast. De Stilte heeft drie grote subsidieverstrekkers: het Fonds Podiumkunsten (het rijk), de provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda. Daarnaast zijn er sponsors, incidentele fondsen en de recette van de voorstellingen, goed voor veertig procent van de inkomsten. De Stilte werkt met een begroting van 1,9 miljoen euro.

Danseres Kaia Vercammen zit ook noodgedwongen thuis.

Er zijn niet alleen financiële zorgen. Er is ook de frustratie dat leden van het gezelschap hun artistieke ei nu niet kwijt kunnen. Of zoals danseres Kaia Vercammen het verwoordt: “Ik mis het contact met mijn publiek, de gezonde spanning voor de voorstelling, het creatief aan de slag gaan in de studio en mijn inspirerende collega’s.” Voorstellingen doorschuiven naar het volgende seizoen kan niet, want het programma ligt al vast. Een geplande tournee door Zuid-Korea en Zuid-Afrika is ook afgeblazen. Dat scheelt ook nog eens vijftigduizend euro aan inkomsten, zegt zakelijk leider Baanstra.

Filmpjes en tips van de Stilte om de coronatijd door te komen op Facebook

www.destilte.nl

© Brabant Cultureel 2020

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *