Beetje lol trappen in ‘Sieben, acht, heisse Nacht’ van Het Zuidelijk Toneel

Het is een echte festivalvoorstelling voor de Parade en de Boulevard, Sieben, acht, heisse Nacht van Het Zuidelijk Toneel. In juli te zien in Den Haag en in augustus in Utrecht, Den Bosch en Amsterdam. Lollig en kolderiek met popliedjes die veel mensen kennen.

door Arnold Verplancke foto’s > Sofie Knijff

Ze gaan een  huiskamerfeestje bouwen met zijn vieren, kondigt Keja Klaasje Kwestro in het begin aan. Tussen de  gewone rieten meubeltjes zoals een salontafeltje, een hoge rotan stoel, een kamerscherm en een soort krukje. Het oogt als een interieur van tientallen jaren geleden en dat is kennelijk ook de bedoeling. Al snel hebben alle vier de spelers een sigaret in hun mond, zoals dat hoort in die tijd, en een grote pul bier in de hand. Dus het feest kan beginnen. 

Sieben
Van links naar rechts: Sarah, Keja, Joep en Gillis.

Sarah Moeremans die nu Het Zuidelijk Toneel leidt, heeft de voorstelling bedacht en geregisseerd. Hoe vermaak je een festivalpubliek het meest, zal ze gedacht hebben. Door zo’n feestje gruwelijk uit de hand te laten lopen. Zozeer dat iedereen er om moet lachen. Dus raken ze allemaal dronken, wordt er zogenaamd as van sigaretten in het bier getipt, plast Gillis Biesheuvel zelfs in de bierpul die Sarah ten Pas later aan haar lippen zet. Kortom je kunt het zo banaal niet bedenken. Natuurlijk raken ze slaags en Gillis belandt opgerold in een vloerkleed, nadat hij de boel al ondergekotst heeft. Lachen, gieren, brullen dus. 

Meezingen met populaire liedjes

Vanuit dat vloerkleed zingt hij soms toch nog mee. Want voortdurend dagen de vier elkaar uit door bekende populaire liedjes aan te heffen uit de afgelopen vijftig jaar. Ze maken de daarbij behorende beweginkjes en danspasjes en trekken gekke bekken. Probleem is dat ik die halve eeuw wel heb meegemaakt, maar niet dit genre liedjes en muziekjes ken. Dus ik hoorde alleen flarden van de Beatles en West Side Story langskomen en de aanzet tot een sinterklaasliedje. Maar de meeste bezoekers kenden de songs wel. Ze keken elkaar veelbetekenend aan, wisten de teksten (veel ‘baby’ en ‘love’) en acts te plaatsen en vermaakten zich kostelijk. 

Sieben

De kluchtige voorstelling duurt ongeveer 35 minuten en eerlijk gezegd is dat lang genoeg om op een smalle houten bank te zitten zonder rugleuning. 

Voorstelling: Sieben, acht, heisse Nacht. Door Het Zuidelijk Toneel. Concept en regie: Sarah Moeremans. Spel: Keja Klaasje Kwestro, Joep van der Geest, Gillis Biesheuvel, Sarah ten Pas. Samplecomponist: Ton van der Meer. Gezien: première Parade Rotterdam, 27 juni 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *