Gerard Slegers portretteerde vijfenzeventig Brabantse kunstenaars

De in Mierlo woonachtige fotograaf en videomaker Gerard Slegers gaf in eigen beheer een fotoboek uit waarin hij vijfenzeventig Noord-Brabantse kunstenaars portretteerde. In hun atelier. In zwart-wit. De titel van het boek is Tussen licht en donker. Iets meer informatie over de geportretteerden zou welkom zijn geweest.

door Joep Eijkens

Vele professionele fotografen maken naast opdrachtwerk ook vrij werk. Bij fotograaf en videomaker Gerard Slegers (1959) gaat het daarbij onder meer om portretten van beeldende kunstenaars. Onlangs bracht hij in eigen beheer een fotoboek uit met zwart-wit portretten van vijfenzeventig Noord-Brabantse kunstenaars in hun atelier.

Elke kunstenaar komt in beeld op twee bladzijden: rechts op een grote vierkante foto, links op een kleinere liggende foto. Kijkt de kunstenaar op de grote foto meestal nadrukkelijk in de lens van de fotograaf, op de linker foto zien we hem of haar doorgaans aan het werk. Jammer dat het niet omgekeerd is, denk ik regelmatig bij mijn gang langs de portrettengalerij. Want poseren gaat niet iedereen goed af en niet iedereen is zo fotogeniek als bijvoorbeeld Cornelis Le Mair, de Eindhovense kunstschilder die lijkt te zijn weggelopen uit zijn eigen ‘traditioneel ambachtelijk’ werk. Bovendien boeien ‘werkfoto’s’ mij meestal meer dan ‘poseerfoto’s’ wanneer het gaat om kunstenaars in hun atelier.

Soms lijkt het atelier zelf het kunstwerk

In zijn portretten geeft Slegers zowel de persoon als de ruimte waarin hij of zij werkt alle aandacht. In diverse ateliers valt veel te zien, af en toe lijkt zelfs het atelier zelf het kunstwerk te zijn. Sommige werkplekken ademen dan weer de saaiheid van een kantoor. Enige portretten maken me nieuwsgierig naar het werk van de geportretteerde. Het is jammer dat er geen korte informatie bij de portretten staat, al was het maar in de vorm van een verwijzing naar een website en de vermelding van het geboortejaar. Wat het laatste betreft: de meeste geportretteerden zijn van middelbare leeftijd of ouder.

De door Slegers gekozen kunstenaars komen uit de hele provincie Noord-Brabant, maar die uit Eindhoven en het zuidoosten van de provincie vormen een ruime meerderheid. West-Brabant daarentegen is karig bedeeld. Maar dat is natuurlijk de vrijheid van de in Mierlo woonachtige fotograaf. Alle genres zijn vertegenwoordigd, van schilderen tot grafiek en van beeldhouwwerk tot installaties. De enige fotograaf in het gezelschap is Wiesje Peels uit Breda. Zij mag de reeks sluiten. En dan is er Gerard Slegers zelf, wiens zelfportret de omslag van het kloeke, sober vormgegeven boek siert.

Diverse geportretteerde kunstenaars maken werk waarin kleur essentieel is. Toch voelt de ‘vertaling’ in zwart-wit niet als gemis. Al denk ik af en toe wel: hoe zou dit eruitzien in kleur, zou het niet interessanter zijn? En er is nog een vraag die me bezighoudt: vanwaar eigenlijk de hoofdtitel van het boek, Tussen licht en donker?

Tussen licht en donker. Gerard Slegers fotografeerde 75 kunstenaars in Noord-Brabant. Voorwoord: Jan van Rosmalen. Inleiding: Gerard Slegers. Uitgave in eigen beheer met steun van het cultuurfonds en diverse donateurs via het crowdfundingplatform Voordekunst. Prijs € 49,50. Het boek is te bestellen via https://tussenlichtendonker.nl.

Reacties (1)

  1. Lex van Lith schreef:

    Het voorwoord is van Ad van Rosmalen , niet ‘Jan’ (zoals overigens ook achter in het boek foutief staat…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *