Julia stapt uit haar rol en ontglipt Romeo bij Het Nationale Theater

Wie heeft nog nooit van Romeo en Julia gehoord? Het veelbezongen jonge liefdespaar van Shakespeare dat gevangen zit in vijandige families en toch elkaar hartstochtelijk bemint? Geen probleem, want de nieuwe voorstelling van Het Nationale Theater (HNT), HNTjong en de danscompagnie IRC samen geeft een heel andere draai aan dit klassieke verhaal, met gebruik van veel muziek en dans.

door Arnold Verplancke scènefotografie > Bas de Brouwer

Melissa Knollenburg heeft een geheel eigen versie van Romeo & Julia geschreven. De families Capuletti en Montague zijn niet meer vijandig, maar leven samen in Verona dat inmiddels is afgekalfd tot eiland en bedreigd wordt door water en storm. Romeo en Julia kennen elkaar al van kinds af aan en maken deel uit van dezelfde vriendenkring. Hun voorouders blijken soms nog als een soort geesten rond te waren, met blauwe gaasdoeken, bijna als imkers. Maar ook zij stralen geen vijandigheid uit. Ze willen niets liever dan dat het verleden wordt goedgemaakt en dat Romeo en Julia elkaar vinden.

De geesten van de voorouders, de ‘elders’, met in het midden Rick Paul van Mulligen als Ginny.

Hij begrijpt zowel Romeo als Julia

Spil in dit geheel blijkt Ginny, een heerlijke rol van Rick Paul van Mulligen. Hij heeft contact met die voorouders, ‘elders’ genaamd. Hij begrijpt zowel Romeo als Julia en vangt ook een ‘wanderer’ als Sam op, die dakloos rondtrekt als nomade. Het toneelbeeld oogt vooral als een grijze betonnen schuilplaats tegen de elementen die Verona teisteren.

Soumaya Ahouaoui als Julia en Rick Paul van Mulligan.

Wat zou er gebeuren als een hals over kop verliefde Romeo anno nu onverhoeds zijn vriendin en maatje ten huwelijk zou vragen. Als hij als romantische jongen op de knieën valt, met ring en alles. De hele vriendengroep staat om hen heen, is ingelicht en leeft mee. Vanja Rukavina speelt die Romeo zenuwachtig, opgewonden en invoelbaar en oogt dan even niet meer als ‘the man’ waarvoor hij zich zo graag op de borst slaat. Maar de Julia van Soumaya Ahouaoui is niet de verliefde puber die zwijmelt van een aanzoek. Zij reageert echt verbaasd en onthutst over zo’n rare stap van Romeo. Zij voelt er niets voor de klassieke rol te spelen die voor haar klaar ligt en zo de families te verzoenen. Ze vraagt tijd en ruimte van hem en krijgt in plaats daarvan vooral zijn onbegrip en uiteindelijk afwijzing.

Romeo wil Julia een aanzoek gaan doen. Links Kharim Amier, Rick Paul van Mulligen en Ayisha Siddiqi.

Dit drietal draagt de voorstelling, die telkens wordt opgeluisterd door dansers van IRC, bijvoorbeeld als ‘elders’ en ‘wanderers’. Regisseur Noël Fischer (artistiek leider van HNTjong) en choreograaf Shailesh Bahoran van IRC hebben er met hun dertien acteurs en dansers een afwisselend geheel van gemaakt, inclusief breakdance en hiphop en zelfs een vleugje Bollywood. Ik vermoed dat deze Romeo & Julia ook een jonger publiek zal aanspreken. Ik hoorde in de pauze een jongen van misschien groep acht tegen zijn vader zeggen: ‘Ik ben wel benieuwd hoe het afloopt.’ En na de pauze zag ik hem opstaan tussen de rijen om toch de breakdance op de podiumvloer maar goed te kunnen bekijken.

Scènebeeld met dansers na de pauze.

Een bont uitgedoste vluchteling

Een nieuw element in het verhaal vormt Sam, die plotseling opduikt in dit Verona. Een bont uitgedoste jonge vrouw (Zenzi Alwart) die als vluchteling over de wereld zwerft en tijdelijk onderdak zoekt. Ginny neemt Sam onder haar hoede, ook Julia stelt zich voor haar open. Maar de vrienden rond Romeo willen zo’n onbekende indringer er niet bij hebben. Als Julia Romeo zijn ring teruggeeft en hem aan zijn verstand wil peuteren dat ze een tijdje alleen wil zijn, wijt hij dat aan die vreemdeling, de ‘wanderer’. ‘Denk je nou echt dat ik geloof dat je dit zelf hebt bedacht?’ Het antwoord van haar ‘ik laat me nu juist een keer niet leiden door een ander’ wil hij niet horen.

Julia en Sam, de bont uitgedoste jonge vrouw die als vluchteling over de wereld zwerft en tijdelijk onderdak zoekt. Beeld > trailer Romeo & Julia

De voorstelling duurt inclusief pauze wel bijna drie uur. Dankzij het acteerwerk van met name de drie hoofdrolspelers, dans, muziek en kostumering blijft ze echter aantrekkelijk genoeg. Rome & Julia is nog tot 7 juli te zien in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en gaat in het najaar op reis. Op 4 oktober in Theater De Maagd Bergen op Zoom, op 16 oktober Stadsschouwburg Nijmegen, op 30 oktober Parktheater Eindhoven, op 5 november Schouwburg Tilburg en 19 november Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch.

Julia en de geesten van haar moeder, oma en overgrootmoeder.

Voorstelling: Romeo & Julia. Door HNT, HNTjong en IRC. Tekst: Melissa Knollenburg. Regie: Noël Fischer. Choreografie: Shailesh Bahoran. Decor: Thomas Rupert en Roos Veenkamp. Kostuums Carly Everaert in samenwerking met Jonathan de Regt. Componist Rik Ronner. Spel oonder meer Soumaya Ahouaoui, Vanja Rukavina, Rick Paul Mulligen, Zenzi Alwart. Gezien: première Koninklijke Schouwburg Den Haag, 22 juni 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *