Een zeilboot vooruit geblazen door een ventilator

(foto)column door Joep Eijkens

Menig kunstenaar is in de loop van de tijd geïnspireerd door het wereldberoemde werk van Jeroen Bosch. En nog altijd weet de meester die leefde en werkte in laatmiddeleeuws ’s-Hertogenbosch te inspireren. Daarvan getuigt niet op de laatste plaats de tweejaarlijkse Bosch Parade over het water van de Dommel in de Bossche binnenstad. Van 20 tot en met 23 juni 2024 vond de tiende editie van dit theatrale kunstenspektakel plaats. Motto: Hedendaagse Demonen.

Net zoals in de vorige editie, misschien nog meer, stonden diverse varende en drijvende kunstwerken in het teken van zorgen over de toekomst, of het nu ging om vervuiling, klimaat, woningnood of de stijgende zeespiegel. Zo was daar de alles verstikkende giffabriek Toxic Hunger van de Amerikaanse inflatable-kunstenaars Nicole Banowetz en Devin Reilly. En de prachtige over het water kronkelende reuzeslang ZZNAKE van architect-constructeur Rob van Dam, in het programmaboekje omschreven als ‘een mechanische Medusa’ die laat zien ‘hoe we ons laten verleiden door giftige hersenspinsels’ van met name complotdenkers. Het waterspektakel werd prettig absurd geopend door Bart Eysink Smeets met zijn zeilboot, vooruit geblazen door een enorme ventilator.

Sociale cohesie en eigenwaarde laten groeien

Er voer ook een soort mini-armada mee, bestaande uit enerzijds bontgekleurde, anderzijds akelig zwarte vaartuigen. Dat was een project van jonge kunstenaars, kunststudenten en vrijwilligers onder begeleiding van David Bade en Tirzo Martha. Eén van de doelen van dit project is ‘íedereen gelijkwaardig laten deelnemen, zodat sociale cohesie en eigenwaarde kunnen groeien’. De vaartuigen maken ook deel van de tentoonstelling ‘Jouw hedendaagse demonen’. Die is nog tot en met 21 juli te zien in de Willem Twee Kunstruimte in de voormalige Willem II Sigarenfabriek en daarna doorreist naar Curaçao.

Tuin der Lusten

Ik bezocht Bosch Parade zowel op de openingsavond als op de laatste dag, zondag. Beide keren werd wat mij betreft de show gestolen door de hekkensluiter van het waterspektakel: ‘Egotripper’. Een creatie van het Belgische trio Mieke Goris, Geert Verbist en Bart Vankrunkelsven en hun zwartgeklede helpers en sjouwers. Het draaide allemaal om een gigantische, zilverkleurige ballon – gevuld met kleine luchtballonnen – die zomaar van een schilderij van Bosch geplukt zou kunnen zijn.
‘De moderne mens is een narcist die zich constant vergelijkt met anderen en zich verliest in ijdeltuiterij’, aldus het trio. ‘Egotripper, een reflecterende ballon, confronteert ons met die zelfzucht door ons letterlijk een spiegel voor te houden.’ Driemaal wist het gezelschap, al dan niet geholpen door omstanders, het blinkende en spiegelende gevaarte van of over een brug te tillen. Om hem uiteindelijk vrijwel ongeschonden af te leveren bij de Tuin der Lusten, het in de Citadel gelegen eindpunt van Bosch Parade.

Reacties (1)

  1. Carina schreef:

    Een geweldig evenement, een geweldige fotoserie.
    Dankjewel Joep Eijkens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *