Marcia van den Wildenberg verruilt Stedelijk Museum Breda voor Willem Twee in Den Bosch 

Marcia van den Wildenberg treedt op 1 september 2024 aan als algemeen directeur van Willem Twee Fabriek in haar geboortestad ’s-Hertogenbosch. Zij volgt Henri Broeren op die met pensioen gaat. Van den Wildenberg is nu nog als zakelijk directeur-bestuurder verbonden aan het Stedelijk Museum Breda. 

De nieuwe algemeen directeur van Willem Twee heeft een ruime staat van dienst in de culturele sector, in het bijzonder in Brabant. Ze was elf jaar werkzaam bij het Muziekgebouw in Eindhoven, waarvan een jaar in de functie van zakelijk directeur. In januari 2022 stapte ze op bij het Muziekgebouw dat in zwaar weer verkeerde. Ze ging later dat jaar aan de slag bij het Stedelijk Museum Breda. Aanvankelijk als interimmer, en daarna in vaste dienst als zakelijk leider.  In het begin van haar loopbaan was ze vijf jaar werkzaam voor poppodium De Vorstin in Hilversum. 

Marcia van den Wildenberg

Van den Wilderberg volgde de studie vrijetijdskunde aan de NHTV in Breda en aansluitend behaalde ze een master Strategisch Management aan Avans Hogeschool. Ze vervult diverse functies in culturele organisaties, zo is ze bestuurslid van BredaPhoto. Ook is ze als adviseur betrokken bij de renovatie van cultureel centrum Het Klooster in Nuenen. 

Van den Wildenberg enthousiast

Over haar overstap zegt Van den Wildenberg in een persbericht: “Ik ben vereerd en enthousiast om deze rol op me te nemen bij Willem Twee muziek en beeldende kunst. De organisatie bestaat in deze vorm pas zeven jaar, maar heeft inmiddels een indrukwekkende positie opgebouwd als het gaat om presentatie- en ontwikkelmogelijkheden voor kunstenaars en musici. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met het getalenteerde team en tal van partners om een nog dynamischer cultureel aanbod publiek te realiseren. Deze functie vervullen in mijn geboortestad voelt als thuiskomen.”  

De voormalige sigarenfabriek Willem II aan de Boschdijk. Foto > Emmanuel Naaijkens

Willem Twee is een culturele instelling met een interdisciplinair karakter waar muziek en beeldende kunst onder een dak samenkomen. Een van de locaties is de voormalige sigarenfabriek Willem II aan de Boschdijk. Dit industriële complex uit 1897 is een rijksmonument, ontworpen door de architect P. Th. Stornebrink. In 1987 werd de voormalige sigarenfabriek in gebruik genomen door de Willem II Concertzaal samen met het Popcollectief dat hier oefenruimtes onderbracht. (en)

WILLEM TWEE
– Kunstruimtes als plek voor tentoonstellingen van hedendaagse (inter)nationale kunstenaars. 
– Een concertzaal in een voormalige synagoge en een poppodium waar ruimte is voor hiphop, metal, klassiek, jazz en alles ertussen.
– Studio’s met unieke historische elektronische apparatuur uit de jaren ’50, ’60 en ’70, uitgegroeid tot een wereldwijd bekende plek. 
– Twee gebouwen met een eigen geschiedenis en tal van kunstenaars en creatieve professionals als huisgenoten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *