Transformatie kloostercomplex Oude Dijk winnaar eerste Tilburg Architectuurprijs

De vakjury heeft vrijdag 14 juni 2024 de transformatie van het kloostercomplex Oude Dijk door Shift architecture urbanism uitgeroepen tot winnaar van de Tilburg Architectuurprijs. De prijsuitreiking vond plaats in de LocHal. Het voormalige kloostercomplex is getransformeerd tot een nieuw stedelijk gebied met veel groen. Bestaande en nieuwe gebouwen vormen samen een serie van nieuwe hoven aan de randen van de kloostertuin.

Dit is de eerste keer dat de Tilburg Architectuurprijs, de prijs voor het beste Tilburgse bouwwerk, werd uitgereikt. Deelnemende projecten moesten tussen 1 januari 2021 en 31 december 2023 zijn opgeleverd. Het is de bedoeling de prijs tweejaarlijks uit te reiken. De prijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en het Tilburgse architectuurplatform CAST.

Genomineerden architectuurprijs

De tweede prijs ging naar de herbestemming van de Vredeskerk (Bedaux de Brouwer Architecten) aan de Ringbaan-West tot co-living omgeving voor jonge professionals. De derde prijs was voor wildcard Fabrieksgeheimen (Ontwerplab). Een project van zes splitlevelwoningen met parking aan de Korvelseweg en de Trouwlaan. Parkeergarage Spoorzone Zwijsen aan de Burgemeester Brokxlaan won de publieksprijs.

De overige genomineerden waren Cultuurfabriek-Hall of Fame (Aerde Borgert architecten), woontoren De Brabander (HCVA), Marga Klompé Building (Powerhouse Company), Parkeergarage Spoorzone Zwijsen (Vissers & Roelands Architecten), Stadhuis (DEDRIE Architecten), Stadswinkel (Common Affairs), Transformatie City-Center (Rijnbout, Valode et Pistre, Baudoin van Alphen Bergers Architecten), uitkijktoren De Nieuwe Herdgang (Studio Architectuur MAKEN) en Wolstad (DAT Architecten). (cl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *