Zeeuwse architectuurprijs voor architectenbureau uit Bergen op Zoom

Veldstation Verdronken Land van Saeftinghe, ontworpen door RO&AD Architecten uit Bergen op Zoom, heeft vrijdag 14 juni de Zeeuwse Architectuurprijs 2024 gewonnen. Thema voor de prijs was dit jaar ‘Ruimte maken’. De vakjury beoordeelde de genomineerde projecten op de criteria vernieuwing, verduurzaming en contextualiteit. De juryleden bezochten die dag de vijf genomineerde projecten en maakte eind van de middag de winnaar bekend. Het Veldstation was eerder dit jaar ook al genomineerd voor de BNA Gebouw van het jaar 2024.

Veldstation
Zijaanzicht van het Veldstation. Foto > Katja Efting
Veldstation
Het Veldstation ligt aan de rand van natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe.
Het Veldstation ligt ook aan de drukbevaren Westerschelde. Foto > Merijn Koelink
Bij eb vallen de staanders van het Veldstation droog. Foto > Katja Efting

Het Veldstation is een station voor vogel- en natuuronderzoek en de vertrekplaats van excursies. Het ligt op de scheiding tussen de voormalige Hedwigepolder en natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe. Het Veldstation is grotendeels gebouwd van hergebruikt hout en biedt niet alleen plaats aan mensen, maar ook aan lokale planten en dieren. Zo is de zolder opengelaten voor vogels, vleermuizen en andere dieren, heeft het een groen dak waarop vogels kunnen broeden en is onder het gebouw ruimte om te schuilen. Het station staat met zijn ‘voeten’ in de Westerschelde. Er zijn slaapkamers, een keuken en sanitair voor de onderzoekers en er is een ontvangstruimte voor groepjes bezoekers.

Overige genomineerden

De overige genomineerde projecten waren flexwonen Rilland (Architecten Alliantie), woonschuur (WTS Architecten), multifunctionele accommodatie Aagtekerke (Grosfeld Bekkers van der Velde architecten) en orangerie Yerseke (Jorritsma Keuner). De Zeeuwse Architectuurprijs is een initiatief van CBK Zeeland in samenwerking met het Zeeuws Architectuurplatform. De deelnemende projecten, die alle in 2023 zijn opgeleverd, zijn nog tot en met 28 juni 2024 te zien bij HZ University of Applied Science, gebouw JRCZ, Het Groene Woud 1 in Middelburg. (cl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *